Grote oogst, normale vraag

"„Duitsers eten steeds minder rode kool"

November en december vormen jaarlijks het hoogseizoen voor rode- en wittekool. Vooral in het noorden van Duitsland - met een totaal teeltgebied van circa 3000 hectare één van de belangrijkste teeltregio's van Europa - zijn koolgroenten een hoofdproduct. Deoogst van dit jaar is echter veel te groot in verhouding met de relatief kleine vraag. De vraag neemt zelfs jaarlijks af, aldus Peter Hagge, eigenaar van de gelijknamige groentenhandel in Neukirchen, Dithmarschen.

"De oogst is dit jaar veel groter dan afgelopen jaar, de vraag is daarentegen bijna hetzelfde gebleven'', aldus de handelaar die op circa 250 hectare rode- en wittekool teelt. De telersprijs ligt momenteel op 8 euro per 100 kg.

Convenience
Groentenhandel Hagge levert het hele jaar door kool uit opslag aan de discounters, hoewel de consumptie reeds enkele jaren terugloopt. Peter: "Het wordt ieder jaar minder. De mensen willen graag kool eten, maar de bereiding is teveel werk.'' Volgens de groothandelaar vraagt de consument van tegenwoordig om een groter convenience-aanbod, zoals gesneden en verwerkte producten. "Dat is echter alleen mogelijk als de megaconcerns dit oppikken en dan nog is het moeilijk om het logistiek te regelen.'' 

Jan Reymers vanReymers Gemüsehandel in Hamburg kan dit alleen maar bevestigen. "Bij ons is rodekool slechts een bijproduct. Groentensoorten zoals ijsbergsla, broccoli en bloemkool zijn in ieder geval populairder.'' De prijzen bij de Duitse groothandel schommelen momenteel tussen 0,20 en 0,30 euro per kg.

Verdere informatie:
Gemüsehandel Hagge GmbH
Peter Hagge
Blankenmoorerstraße 23
D-25792 Neuenkirchen
Tel. +49 4837 - 91 60
info@gemuesehandel-hagge.de
www.gemuesehandel-hagge.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven