Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nadir Laaguili, Agrona:

“Met meer bacteriën kun je juist stabieler telen”

Tholen - Waar lang gedacht werd dat bacteriën iets zijn om te bestrijden, is inmiddels wel duidelijk dat deze gedachte niet zomaar opgaat in de tuinbouw. Volgens Nadir Laaguili van Agrona draait het niet om bestrijden van bacteriën, maar om het bereiken van de juiste balans. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een heuse plug-and-play kraamkamer voor gunstige, aerobe bacteriën.


Nadir dit jaar op de Canadian Greenhouse Conference 
 
"Kijk bijvoorbeeld naar een virus", vertelt Nadir. "Dat krijg je niet weg. Het blijkt dat zoiets altijd aanwezig blijft in het gewas. We zien het ook met bacteriën. Als je een steriele, levenloze omgeving hebt, kunnen die makkelijk toeslaan en is er eigenlijk niets om hun groei te beperken." Het is een van de redenen waarom het Berkelse Agrona inzet op het creëren van een stabiel en gezond bodemleven met behulp van aerobe bacteriën. "Met gunstige, aerobe bacteriën houd je de balans stabiel en ontstaat een gebalanceerd bodemleven. Deze bacteriën houden ook de druppelleidingen schoon. Het organisch materiaal wordt omgezet in anorganisch materiaal en dat is juist weer voeding voor de plant."



Beluchtingssysteem
Voor de ontwikkeling van aerobe bacteriën is zuurstof essentieel. Daarom ontwikkelde Agrona al eerder het Oxybull beluchtingssysteem. Het is een soort trilplaat die lucht door een speciaal membraandoek pompt en zo miljoenen minuscule bubbels in het waterbassin of -silo aanbrengt. Het verhoogde zuurstofniveau – meetbaar tot in de substraatmat - zorgt naast de gunstige groeiomstandigheden van de bacteriën, ook voor een betere plantgezondheid. "Er ontstaat een beter wortelgestel, meer groei en hogere producties", aldus Nadir. "En je hebt minder chemie nodig." Het bedrijf levert het apparaat in combinatie hun lijn organische meststoffen AG Stim.



Bacteriekweek
Nu heeft Agrona speciaal voor de productie van bacteriën het ABR-systeem ontwikkeld: een kraamkamer voor aerobe bacteriën. De bioreactor bestaat uit een tank, gevuld met een membraan en met water en een aangekoppelde compressor. Bacteriën hebben dankzij het membraan in de tank een groot hechtingsoppervlakte. De aangekoppelde compressor drijft de beluchting van het water aan. "In combinatie met de voedingsstoffen ontstaan de omstandigheden voor een optimale vermenigvuldiging", laat Nadir zien. Door het trillen van het membraan laten de bacteriën gecontroleerd los en komen zo, samen met het beluchte water, vrij in het irrigatiesysteem.


 
"Met het ABR-systeem zien we een schone druppelleiding en een hoog zuurstofgehalte aan het einde van de druppelleiding. We controleren hiermee het hele systeem", verklaart Nadir. Het systeem staat inmiddels al bij een zaadteler in Enkhuizen. Franse telers hebben er drie besteld en Spaanse en Mexicaanse telers gaan ermee aan de slag. "Zeker bij warme temperaturen is het een uitdaging om het zuurstofgehalte in het water op orde te houden. Dan bieden onze systemen een uitkomst."
 
Stabielere teelt
"Onze bedrijfsfilosofie is dat we gaan voor een gezond en een vitaal gewas", besluit Nadir. "Dat maakt het ook makkelijker telen. Je EC is stabieler en daardoor hoef je minder te corrigeren. Een hogere plantbelasting of afwijkende weersomstandigheden zijn minder snel een probleem, omdat je gewas in balans is en dus tegen een stootje kan. Het is geen wondermiddel, zeker niet. Het is alleen een verzekering van een schone leiding en een garantie dat de nitrificatie van je bodemleven in orde is." 

Voor meer informatie:
Nadir Laaguili 
Agrona B.V.
Tel : + 31 (0) 10. 7371451
Mob :+ 31 (0) 6.21515915