Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oprichting Centre of Excellence om vergrijzing binnen sector tegen te gaan

Het is algemeen bekend dat de gemiddelde leeftijd van telers in Zuid-Afrika op 60 jaar ligt. Daarom is het belangrijk om de jongere generatie aan te moedigen om in de agrarische sector aan de slag te gaan. Een aantal instituties en bedrijven willen de vergrijzing binnen de sector aanpakken door de oprichting van een Centre of Excellence (CoE) in de West-Kaap, Zuid-Afrika. Het overleg hierover is op 11 oktober 2017 van start gegaan bij Groot Drakenstein in Kaapstad. 



De bijeenkomst was opgezet door Majella van de Arend, een consultant van Delphy, samen met Agrarisch Consultant Jack Vera. Er waren vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven aanwezig die opereren in verschillen delen van Zuid-Afrika. Onder hen waren het ministerie van Landbouw van de Westkaap, Stellenbosch universiteit, supermarktketen Woolworths, Ludvig Svenson, Renlyn, Undercover farming, Cherry Irrigation, Delphy, ASNAPP, Aeres, HAS Den Bosch en vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade op Zuid-Afrika. 

Overwegingen voor het succes van een CoE
De deelnemers erkennen dat het belangrijk is om van andere landen te leren en hier zijn al stappen in gemaakt door trainingen te ontwikkelen met medewerking van de private sector, de overheid en onderwijsinstellingen. Hierbij werd het zogenaamde "Triple Helix" beleid in Nederland als voorbeeld genoemd. Dit principe staat voor de samenwerking van de overheid, bedrijven en onderwijsinstellingen. De deelnemers gaven ook aan dat er trainingsmethodes moeten worden ontwikkeld om jongeren binnen de teeltsector aan het werk te krijgen, niet alleen in loonwerk, maar ook als managers van een teeltbedrijf. Een onderdeel hiervan kan het trainen van leraren zijn, zodat zij hun kennis kunnen delen met mensen die geen tijd of mogelijkheid hebben om lessen te volgen bij het Centre of Excellence. 

Een mogelijke samenwerking met de universiteit van Stellenbosch werd ook zeer positief ontvangen. Samen met het Elsenburg college heeft de universiteit de faciliteiten om jongeren die in de teeltsector werkzaam willen zijn te onderwijzen. Een gebrek aan middelen is echter dikwijls een probleem geweest voor de universiteit. Daarom is het belangrijk om samen te werken met de private sector, zodat zij samen dit probleem op kunnen lossen.

Volgende stappen
De volgende stap voor de deelnemers is het maken voor een plan om fondsen te werven. Hierbij kan steun gevraagd worden bij de Nederlandse ambassade. Daarnaast werd aan iedere deelnemer gevraagd om in het eigen netwerk te kijken naar mogelijkheden voor sponsoring. De volgende bijeenkomst voor de oprichting van het CoE zal voor het begin van november plaatsvinden. 

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: