Kunstzaden: Nog beter dan echte zaden?

Kunstzaden zijn kunstmatig ingekapselde somatische embryo's of andere vegetatieve delen, zoals kiemen, cel onderdelen, knoppen of andere vermeerderingseenheden. Deze kunnen geplant worden als zaden en omgezet worden tot planten in een vitro of vivo milieu. Een goede productie van kunstzaden wordt gezien als een waardevolle alternerende technologie voor plantvermeerdering voor veel commercieel belangrijke gewassen. Ook is het een belangrijke methode voor de vermeerdering van de genotypen van elite plantensoorten. 

De productie van gekloonde planten, die zijn vermeerderd door weefselcultuur en worden gebruikt als kunstzaden, zouden een bruikbaar alternatief voor dure F1 hybriden kunnen zijn. De bezorging van kunstzaden houdt bovendien rekening met het opschalen van in vitro omstandigheden en de aanpassing tot ex vitro omstandigheden. De techniek om kunstzaden te ontwikkelen, is ook ideaal om verschillende plantensoorten zoals bomen en gewassen te verbeteren. 

Lees het volledige onderzoeksverslag op Agronomy.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.