Pieter Ammerlaan:

“Vrijgezelle teler neemt meer risico”

Tholen - Belgische en Nederlandse telers maken op het gebied van innovatie dezelfde keuzes. Dit concludeert Pieter Ammerlaan, die onlangs met dit onderzoek afstudeerde aan de Harper Adams University in Engeland. Misschien wel opvallender: alleenstaande telers nemen meer risico dan telers met een gezin. Als zij failliet gaan, raakt dat de hele familie. 

Pieter deed onderzoek naar innovatie in komkommer-, tomaat- en paprikakassen. "Ik heb altijd al affiniteit gehad met innovatie in de tuinbouw. Het gaat om de toekomst", vertelt hij. Honderd Nederlandse en dertig Belgische telers deden aan zijn onderzoek mee. De bekendste innovatie bleek Het Nieuwe Telen te zijn. Een teeltregistratie-app was het minst bekend. "Er is zo weinig verschil tussen Belgische en Nederlandse telers dat ik vermoed dat de voorouders van veel Vlaamse telers ooit vanuit Nederland zijn vertrokken."

Robots
Pieter verdeelde de telers onder in verschillende types. "Je kunt lijnen trekken in wie met welke innovaties aan de slag gaat. Neem bijvoorbeeld robots: deze worden vooral ingezet door telers die graag een stapje voorlopen op de rest. Ook zijn grote bedrijven eerder geneigd om in techniek te investeren dan kleinere. Grotere bedrijven kunnen de investering makkelijker doen."


Vertical farming
Over vertical farming blijken telers nog niet erg enthousiast. "Ze vrezen dat de consument het idee van vertical farming niets vindt, hier niet open voor staat. Er is verder nog weinig bekend over de rentabiliteit van deze teeltmethode. Uiteindelijk gaan ze dan toch voor veiligheid en gegarandeerd succes."

Oude nest
Pieter is de zoon van John Ammerlaan van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan, maar gaat nu hij zijn studie heeft afgerond niet direct bij zijn vader aan de slag. "De ambitie is er zeker om ooit op het oude nest terug te keren, maar eerst ga ik op zoek naar een plek waar ik me verder kan ontwikkelen op het gebied van innovatie. En wie weet is het daar dan zo leuk, dat ik daar gewoon blijf." 

Als u het leuk vindt om de scriptie van Pieter digitaal te ontvangen, kunt u hem een mailtje sturen. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven