Willem Lageweg:

"Het roer moet om in agro en food"

"De grenzen van het huidige voedselsysteem worden steeds zichtbaarder: bodem, dieren en boeren raken uitgeput. De uitstoot is veel te hoog. De macht in de keten is zeer ongelijk verdeeld. En bij meer dan de helft van het aantal ziektegevallen is ongezond voedsel een van de belangrijkste oorzaken. De nadelen van een systeem waarin schaalvergroting en keiharde prijsconcurrentie dominant zijn, beginnen de voordelen te overvleugelen. Het roer moet dus om.

Deze diagnose is een van de belangrijkste drijfveren voor de recente oprichting van de Transitiecoalitie Voedsel. Inmiddels meer dan zestig bedrijven, organisaties en experts hebben zich in deze coalitie verenigd. Zij willen naar een systeem waarin duurzaamheid en gezondheid voorop staan. Naar een model waar het om '4 returns' gaat: inspiratie, sociaal kapitaal, natuurlijk kapitaal en duurzaam financieel rendement. Zij willen dat de marktprijzen een weerslag worden van alle kosten en baten die met de productie en consumptie van voedsel gepaard gaan. Dus geen afwenteling meer van maatschappelijke kosten op de belastingbetaler of toekomstige generaties.

Het bovenliggende doel van de coalitie is: 'een gezond leven op een gezonde planeet voor iedereen met Nederland als voortrekker van de hiervoor noodzakelijke omslag'."

Lees de volledige column van Willem Lageweg hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.