Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Augurkenteelt in het Spreewald licht toegenomen

In de Duitse regio Spreewald teelden in 2017 acht teeltbedrijven 'Spreewälder Gurken' volgens de principes van de gecontroleerd geïntegreerde productie evenals de biologische teelt. Dit deden zij op een teeltgebied van bijna 500 hectare, meldt de 'Spreewaldverein'. Daarvan werd 54 hectare voor de teelt van biologische augurken gebruikt. In totaal bedroeg de oogst meer dan 30.000 ton augurken. Bij de grotere arealen liep de oogst uiteen van 65 tot 85 ton per hectare.

Ten opzichte van het voorgaande jaar was er sprake van een hogere opbrengst per hectare bij een iets afgenomen areaal. De geprognosticeerde opbrengst werd desondanks echter niet bereikt. Voor de teelt- en verwerkingsbedrijven was het seizoensverloop moeilijk. Sterke nachtvorst in april zorgde ervoor dat deels tot wel 80 procent herplant moest worden. Het wisselvallige weer in de loop van het seizoen zorgde voor grotere schommelingen bij de oogstontwikkeling. In topperiodes met de grootste oogsten waren er bij inmaak- en conservenbedrijven capaciteitstekorten in de verwerking. In minder drukke periodes dekten de lage oogsten de loonkosten van de oogsthulpen onvoldoende. Op sommige arealen ontstond er ook hagelschade. Bovendien werden augurken op lager gelegen teeltgebieden door neerslagwater beïnvloed.

Publicatiedatum: