John Breedveld:

“Met Vertical Farming alleen kom je er niet”

"Vertical farming is schitterend – een heel mooie techniek waar we vanuit Nederland een behoorlijke bijdrage aan hebben geleverd. Maar als de grond goedkoop is, kom je er niet alleen met Vertical Farming." Dat ziet John Breedveld, die zich vanuit GrowGroup IFS B.V. toelegt op de ontwikkeling van teeltbedrijven. "We ontwikkelen een project met Nederlandse technologie en zoeken daarbij een lokale partner of (co)finaciering", verduidelijkt hij. En met succes: De handtekeningen voor een nieuw flat farming project zijn inmiddels gezet. 
In het Midden-Oosten groeit de vraag naar kwalitatief hoogwaardige AGF, maar makkelijk is die niet in te vullen. Je hebt te maken met behoorlijke afstanden qua transport, of je moet op locatie gaan telen en door watertekort en hitte is dat niet bepaald eenvoudig. GrowGroup IFS specialiseert zich in deze markt als projectontwikkelaar die, indien gewenst, ook na oplevering verantwoordelijk blijft voor de operationele kant. Hij doet dit samen met Nederlandse bedrijven. Het nieuwste resultaat hiervan is Green Factory - een teeltproject van 4.500m2 in Riyadh, Saoedi-Arabië.
De opdrachtgever is een investeringsmij. die deze verbeteringsslag bij een local farmer wil inzetten. Volgend jaar moet de eerste schop de grond in gaan. De woestijngrond, welteverstaan.
 Opvallend aan het project is de combinatie tussen teeltmanieren. John legt uit dat dit een belangrijk onderdeel is van de rentabiliteit van projecten. "Per project moet je je afvragen wat de beste combinatie is. In dit project hebben we te maken met een lage grondprijs. Het intensiveren van de groententeelt wordt vooral aangejaagd door waterbesparing (in ons geval 95%). Dan is de vraag waarom je de hoogte in zou gaan werken, als de grond toch niets kost", verduidelijkt hij. "Om in de hoogte te werken heb je een dure constructie nodig. Flat farming, een eenlaags, gesloten teeltsysteem, is dan interessanter."

Uiteindelijk is er gekozen voor een combinatie: flat farming, vertical farming en een stuk kas. "De kruidenteelt blijkt het beste in een vertical farm te renderen. Door de planteigenschappen is het mogelijk de lagen dicht op elkaar te plaatsen en kun je de staalconstructie optimaal gebruiken. De bladgroenten hebben meer ruimte boven zich nodig. Die worden daarom opgekweekt in een flat farm", verklaart John. "Uiteindelijk laten we de bladgewassen in de kas kroppen. Onder LED-belichting blijft kroppen bij sommige soorten een heikel punt: je hebt er UV voor nodig. Daarom verplaatsen we ze voor het laatste groeistadium naar de kas." De kas is niet uitgerust met pad-fan-koeling, maar is voorzien van het geavanceerde klimaat systemen. "Het is een dure manier van koelen", erkent John. "Door de overdruk is de kas echter geheel gesloten en kunnen we gelijke omstandigheden als in de Vertical Farm realiseren. Daarmee behoud je die kwaliteit en produceren wij 100% schoon (pesticiden vrij) die is belangrijk in deze markten."


Het project zou het eerste teeltproject op commerciële schaal, geïnitieerd door Future Formation en GrowGroup IFS, in Saoedi-Arabië worden. In oktober zijn de handtekeningen gezet en wanneer het detailontwerp met vergunningen rond is, kan de bouw in 2018 van start.


Voor meer informatie:
GrowGroup IFS B.V.
Haydnsingel 3
2992EL Barendrecht


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.