Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentijnse paprikateelt had in 2016 last van slechte weersomstandigheden

De provincie Corrientes in Argentinië is een belangrijke regio voor de paprikateelt. Van deze paprika's wordt zo'n 40% geleverd aan de MCBA (Mercado Central de Buenos Aires), de centrale markt in Buenos Aires. De goede prijzen van vorig jaar heeft de productie van dit jaar positief beïnvloed. Echter hebben de slechte weersomstandigheden van februari roet in het eten gegooid en de gewassen flink beschadigd. Deze informatie is gepubliceerd in de Argentijnse nieuwsbrief: Boletín de Frutas y Hortalizas del Convenio INTA- CMCBA.

 

In de nieuwsbrief wordt gemeld dat er in het begin van het jaar meer paprikaplanten zijn geplant. Hoewel in eerste instantie dus een grotere opbrengst werd verwacht, zorgde een grote storm, die op 4 februari plaatsvond, voor problemen. Meer dan 90% van de teeltbedrijven hadden last van de storm en de schatting was dat 30% tot 70% van de gewassen waren beschadigd. De totale productie overschrijdt de 500 hectare, inclusief de hectares die getroffen zijn door de storm. 

Het seizoen startte laat door het warme weer in januari en februari. In de nieuwsbrief wordt uitgelegd dat de vroeg geplante rode paprika's aan het begin van april werden geoogst. Door het warme weer werd waterstress veroorzaakt, waardoor de bloei deels verloren ging. In de maanden april tot juni en september waren er veel bewolkte dagen. Door de redelijk milde temperaturen zijn er echter geen grote aantallen paprika's verloren gegaan. 

Aanbod van paprika's op de centrale markt in 2016 
Het aanbod van paprika's in de centrale markt van Buenos Aires was in 2016 6,7% minder dan in 2015 hoewel het totale aantal nog op 24.749 ton lag. Er zijn drie regio's die 93% van de paprika's leveren aan de MCBA: Salta, Corrientes en Buenos Aires. Salta was verantwoordelijk voor 38,2% van het totale aanbod, Corrientes voor 28,2% en Buenos Aires voor 27,1%. 

Aan het begin van het jaar was het aanbod beperkt en de prijzen erg laag. Op een gegeven moment was een stijging te zien in zowel het aanbod als de prijs. Echter bleef de prijs stijgen, ook toen het aanbod afnam. In juli 2016 werd de hoogste prijs per kilo paprika's gemeten (€36,5) voor een aanbod van slechts 1815 ton. Hierna steeg het aanbod weer zodat de prijzen zich stabiliseerden en na een piek in oktober namen de prijzen in november en december nog verder af. 
Publicatiedatum: