Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
maar sectorregie ontbreekt

"Rabobank: "Langetermijnperspectief Nederlandse tuinbouw is gezond"

De wereldwijde consumptiegroei stimuleert de export van groenten, fruit en aardappelen. De vooruitzichten voor de Nederlandse akkerbouw en tuinbouw zijn dan ook positief, constateert de Rabobank in de tuin- en akkerbouw sectorprognose 2018. Voor de totale sector landbouw, bosbouw en visserij verwacht de bank een omzetgroei van 1,2 procent in 2018.Kansen voor groei in de tuinbouw
"Het langetermijnperspectief voor de Nederlandse tuinbouw is gezond. Het bewustzijn over gezonde voeding groeit en er is groei in consumptie van gezonde groenten- en fruit die gemakkelijk én lekker zijn", aldus de bank. "De meeste afzetmarkten zijn qua volume verzadigd, maar er liggen nog mogelijkheden op het vlak van toegevoegde waarde. De exportafhankelijkheid is en blijft groot. De concurrentie zit ook niet stil. Spanje, Marokko maar ook een toename van de zelfvoorzieningsgraad in Oost-Europese landen zorgt voor een blijvende concurrentiedruk. Voor de Nederlandse sierteelt zijn er kansen de stijgende consumptiewaarde naar zich toe te trekken." 

Rabobank verwacht een toename aan Europese bestedingen van 2 procent per jaar. Met name specifieke doelgroepen (millennials en de babyboomers) zorgen voor de verwachte consumptiegroei. Ook thema's als gezondheid en welzijn zorgen voor een toename aan consumentenbestedingen.

In de tuinbouwsector ontbreekt het aan ketenregie. Voor een gezonde sector zijn structurele veranderingen nodig. Vanuit de telersverenigingen worden inmiddels de eerste stappen gezet door deelname aan de Federatie Vruchtgroente Organisatie (FVO).

Rabobank geeft in ieder geval al twee tips: 
Speel in op de groeiende vraag naar biologische producten. Deze trend zal naar verwachting de komende tien jaar nog blijven groeien.
Werk samen in de keten voor een duidelijke regie op de sector.

Bron: Rabobank
Publicatiedatum: