Voornse telers starten coöperatie De Proefschuur

Tholen -Maar liefst vijftig boeren en telers uit 
Voorne-Putten hebben zich verenigd in de coöperatie De Proefschuur. Ze willen hun product beschikbaar maken op het eiland en dankzij het eigen merk meer rendement halen. Afgelopen zaterdag vond de officiële lancering plaats. 

"De Proefschuur is een coöperatie van Voornse telers", vertelt voorzitter Arnout den Ouden. "We willen ons product beschikbaar maken in de regio en omstreken en zo voor de aangesloten telers een stukje meer rendement maken." Hij legt uit dat de club een aantal voordelen heeft ten opzichte van de reguliere handel. "De herkomst natuurlijk: tussen het afhalen bij de boer en de bezorging bij de supermarkt zit minder dan 24 uur. Dat kan een 'normale' supermarkt bijna niet, omdat ze een langere distributieketen hebben. Dat levert meerwaarde op voor de telers, maar we kunnen natuurlijk niet twee keer zoveel vragen als de concurrent. Dat kan prijstechnisch niet want dan prijzen we ons de markt uit." 


Aftrap afgelopen zaterdag door de burgermeester

Bij De Proefschuur zijn ca. vijftig bedrijven aangesloten met een divers productpalet. Er is uiteraard geen verplichting om de hele productie via De Proefschuur af te zetten en als kasgroententelers al bij een erkende telersvereniging zijn aangesloten die deze verplichting wel heeft, kopen ze het product via deze vereniging in. "Als je allebei een oplossing wil, vind je die sowieso wel", vindt Arnout. "Nu is ongeveer de helft van het aantal groentenbedrijven aangesloten en zijn de eerste veehouderijen lid, maar dat kan uitgebreid worden als bedrijven een uitbreiding op ons assortiment kunnen realiseren." Vanwege de regelgeving en de koeltrajecten kan er momenteel nog geen vlees geleverd worden. "Maar in de toekomst willen we alle mogelijke producten onder het merk leveren: melk, zuivel, vlees, vaste planten, bloemen - verzin het maar." Hoe voorkomen ze onderlinge concurrentie? "Waar we product halen, moet in belang zijn van de coöperatie", vervolgt Arnout. "Dat is ook duidelijk zo afgesproken: met interne concurrentie schieten we niets op. Het rendement voor de aangesloten bedrijven komt uit het rendement van het geïnvesteerde vermogen: telers ontvangen dividend op het geld wat ze in de coöperatie hebben gestoken." 

Sinds midden oktober ligt het AGF van de coöperatie bij twee supermarkten in Voorne-Putten. 

Voor meer informatie:
De Proefschuur

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven