Wim Vreugdenhil:

"Substraatmatten zo droog mogelijk maken"

Marel Loonwerk in De Lier heeft jarenlange ervaring met de werkzaamheden tijdens de teeltwisseling. "Met een volle planning beginnen we ieder jaar aan de teeltwisseling bij tomaat, paprika, komkommer en aubergine", zegt bedrijfsleider Wim Vreugdenhil. Ze doen daarbij het machinale werk. Dat begint bij het 'uitdraaien' van de looftrekdoeken met tomatenblad en/of gewas om te versnipperen en naar buiten te rijden. Vervolgens de substraatmatten uit de kas halen. Dan het glasdek aan de binnenkent reinigen en de kasopstanden ontsmetten.Effectief en efficiënt
Om de teeltwisseling effectief en efficiënt te laten verlopen, begint bij vooraf goede afspraken maken met de telers over de datum en de uit te voeren werkzaamheden. Vreugdenhil: "Onze planning gaat de mist in als een teler op het laatst nog wil wijzigen. Dan wordt het lastig om nog te schuiven, omdat we bij andere klanten aan de gang moeten." Hij vraagt telers om te registreren hoeveel tijd de verschillende werkzaamheden kosten, die tijdens de teeltwisseling worden uitgevoerd. Daarmee kunnen ze een juiste planning maken. Het loonbedrijf zelf beschikt over voldoende reservemateriaal. Bij een eventuele storing van een machine kan door snelle vervanging van het materiaal de planning toch doorgaan.Emissie lekwater voorkomen
Een ander aandachtspunt is dat telers meer aandacht moeten besteden aan het zo droog mogelijk maken van de substraatmatten. Met droge substraatmatten is de emissie van teelt- en lekwater te voorkomen. "Als de matten niet leeg zijn, komt dat lekwater met uitrijden op het betonpad en erf terecht. Dat is met lekdichte bakken op de heftruck wel te voorkomen, maar dan nemen we per keer minder matten mee naar buiten. Dat is dus alleen een optie als we van de telers meer tijd krijgen, want zij jagen ons op om de werkzaamheden steeds sneller uit te voeren. De kasoppervlaktes worden alsmaar groter en de tijd voor de teeltwisseling voortdurend korter", aldus Vreugdenhil. Het loonbedrijf is absoluut bereid om de matten met lekdichte bakken af te voeren, als dat nodig is voor bijvoorbeeld de emissieloze kas of de voorschriften dat in de toekomst verlangen.

Veilig werken
Om veilig te kunnen uitrijden, moeten er in de kasruimte geen mensen aan het werk zijn, die ook gebruik maken van het betonpad. De bedrijfsleider: "De heftrucks rijden voor de afvoer van versnipperd gewas of substraatmatten met 25 kilometer per uur heen en weer over het betonpad. Om ongelukken te voorkomen, moeten er daar geen mensen aan het werk zijn."

Tijdens het reinigen van het glas met fluor moet een teler niet op hetzelfde moment de teeltgoten gaan reinigen met chloor. Vreugdenhil: "De dampwerking van beide stoffen zorgt voor het levensgevaarlijke chloorgas. We waarschuwen de telers daar vooraf voor om deze werkzaamheden niet gelijktijdig uit te voeren. Maar toch gebeurt het en vinden ze snelheid kennelijk belangrijker dan veiligheid!"

Silo's reinigen
Voor het reinigen van de binnenkant van het glasdek (zonder coating) gebruikt het loonbedrijf vrijwel altijd Flusolforte. "Het middel is goedkoop en geeft het schoonste glas. De concentratie is afhankelijk van hoe vuil het glas is. Voor het naspoelen gebruiken we behoorlijk veel water. Met 280 liter per minuut en 80 bar druk op de spuitslang krijgen we het glas goed schoon."

De kasopstanden worden door het foggen met Intra Hydrocare (waterstofperoxide) of formaline ontsmet. Voor het reinigen van de silo's wordt het loonbedrijf niet veel ingeschakeld. Ze zuigen dan het water uit de silo om het vervolgens te zuiveren en in de rioolbuffer op te slaan.

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.