Wim Vreugdenhil:
"Substraatmatten zo droog mogelijk maken"
Effectief en efficiënt
Om de teeltwisseling effectief en efficiënt te laten verlopen, begint bij vooraf goede afspraken maken met de telers over de datum en de uit te voeren werkzaamheden. Vreugdenhil: "Onze planning gaat de mist in als een teler op het laatst nog wil wijzigen. Dan wordt het lastig om nog te schuiven, omdat we bij andere klanten aan de gang moeten." Hij vraagt telers om te registreren hoeveel tijd de verschillende werkzaamheden kosten, die tijdens de teeltwisseling worden uitgevoerd. Daarmee kunnen ze een juiste planning maken. Het loonbedrijf zelf beschikt over voldoende reservemateriaal. Bij een eventuele storing van een machine kan door snelle vervanging van het materiaal de planning toch doorgaan.
Emissie lekwater voorkomen
Een ander aandachtspunt is dat telers meer aandacht moeten besteden aan het zo droog mogelijk maken van de substraatmatten. Met droge substraatmatten is de emissie van teelt- en lekwater te voorkomen. "Als de matten niet leeg zijn, komt dat lekwater met uitrijden op het betonpad en erf terecht. Dat is met lekdichte bakken op de heftruck wel te voorkomen, maar dan nemen we per keer minder matten mee naar buiten. Dat is dus alleen een optie als we van de telers meer tijd krijgen, want zij jagen ons op om de werkzaamheden steeds sneller uit te voeren. De kasoppervlaktes worden alsmaar groter en de tijd voor de teeltwisseling voortdurend korter", aldus Vreugdenhil. Het loonbedrijf is absoluut bereid om de matten met lekdichte bakken af te voeren, als dat nodig is voor bijvoorbeeld de emissieloze kas of de voorschriften dat in de toekomst verlangen.
Veilig werken
Om veilig te kunnen uitrijden, moeten er in de kasruimte geen mensen aan het werk zijn, die ook gebruik maken van het betonpad. De bedrijfsleider: "De heftrucks rijden voor de afvoer van versnipperd gewas of substraatmatten met 25 kilometer per uur heen en weer over het betonpad. Om ongelukken te voorkomen, moeten er daar geen mensen aan het werk zijn."
Tijdens het reinigen van het glas met fluor moet een teler niet op hetzelfde moment de teeltgoten gaan reinigen met chloor. Vreugdenhil: "De dampwerking van beide stoffen zorgt voor het levensgevaarlijke chloorgas. We waarschuwen de telers daar vooraf voor om deze werkzaamheden niet gelijktijdig uit te voeren. Maar toch gebeurt het en vinden ze snelheid kennelijk belangrijker dan veiligheid!"
Silo's reinigen
Voor het reinigen van de binnenkant van het glasdek (zonder coating) gebruikt het loonbedrijf vrijwel altijd Flusolforte. "Het middel is goedkoop en geeft het schoonste glas. De concentratie is afhankelijk van hoe vuil het glas is. Voor het naspoelen gebruiken we behoorlijk veel water. Met 280 liter per minuut en 80 bar druk op de spuitslang krijgen we het glas goed schoon."
De kasopstanden worden door het foggen met Intra Hydrocare (waterstofperoxide) of formaline ontsmet. Voor het reinigen van de silo's wordt het loonbedrijf niet veel ingeschakeld. Ze zuigen dan het water uit de silo om het vervolgens te zuiveren en in de rioolbuffer op te slaan.
Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht