Questionmark vergeleek 33 verschillende tomatensoepen uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, toegevoegde suikers en keurmerken. Daarmee wil de organisatie consumenten helpen een bewuste keuze te maken. Belangrijkste conclusies: geen enkele soep in de Tomatensoepwijzer voldoet aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 0,5 gram zout per 100 milliliter. Ook bevat 90% van de soepen toegevoegde suikers. Verder valt op dat de varianten van kleinere biologische producenten beter scoren dan de A- en huismerken. De hoogste waardering heeft Questionmark voor Pure tomatensoep à la Johannes van Dam van de Kleinste soepfabriek.
De beoordeling die Questionmark maakt is gebaseerd op de productetiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl. De hoeveelheid zout per 100 gram bepaalt 50% score, de hoeveelheid suiker per 100 gram 25% en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk ook 25%. De selectie bestaat uit basisvarianten tomatensoep. De onderzoekers zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van tomatensoep van 1,017 gram per milliliter en hebben dat omgerekend naar grammen per 100 milliliter om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken.
De volledige Tomatensoepwijzer is te raadplegen op de website van Questionmark.
bron: Questionmark,


Abonneren
Vacatures
- Ervaring in Mexicaanse tuinbouw
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Crisisupdate: 'Gratis' elektriciteit en piek in gasprijs
- Machine- en wagenpark loonbedrijven ondergaat metamorfose na fusie
- 'Zonnepanelenkasdek’ als carport of overkapping fruitbomen: “Inschuiven en dichtklappen”
- "In het begin geloofde niemand dat we in staat waren om zo'n groot project vanuit het niets op te starten"
- Jonge ondernemer gelooft in grondgebonden kasteelt sla, Aziatische groenten en kruiden
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-10 “De grootste concurrent van de dokter en apotheker is de waterkerskweker”
- 2023-03-09 Greenport West-Holland lanceert serie video-interviews over biobased tuinbouw
- 2023-02-23 Van specialist in gehalveerde paprika tot specialist in halffabricaat groente
- 2023-02-22 3D-foodprinten op industriële schaal komt in zicht
- 2023-02-13 "Tomaten voor Italianen heel belangrijk, maar ook zij gebruiken tomaten uit blik"
- 2023-02-01 Circulaire ideeën genoeg bij telers, maar écht vaart maken blijkt nog lastig
- 2023-01-26 Nederlandse appelmoes is in Duitsland goedkoper
- 2023-01-13 Gebroeders Penning presenteren eerste echte Tuindersbier
- 2023-01-12 Basilicum uit vertical farm: Een krachtig ingrediënt voor mannencosmetica
- 2023-01-12 Onverkoopbare tomaten omgezet in tomatenchips
- 2023-01-09 Gehalveerde en geschoonde courgettes en komkommers
- 2023-01-02 Egyptische telers benutten klimaatverandering door tomaten te drogen
- 2022-12-20 "We geven klasse II fruit een nieuw leven in mooie Bourgondische producten"
- 2022-12-02 100% vegetarisch verspakket voor pesto
- 2022-11-23 "Gezonde snacks van reststromen als alternatief voor ongezonde snacks"
- 2022-11-11 Groenteresten 'goud' voor ondernemer Ad van Vugt
- 2022-11-01 “Inyo groentensappen passen perfect naast verse juices”
- 2022-10-25 Illegale migranten houden Italiaanse tomatenpluk gaande
- 2022-10-21 Worden zongedroogde tomaten echt in de zon gedroogd?
- 2022-10-20 Tweede Kamer wil vraag naar biogrondstoffen in de bouw vergroten