Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije: kleinere kool, bloemkool en broccoli oogst

In Hongarije zijn de prijzen voor bloemkool en broccoli aanzienlijk gestegen. Ook worden er ongebruikelijke prijzen gehanteerd voor kool. Volgens statistieken van het Hongaarse onderzoeksinstituut voor de landbouw staan de prijzen voor bloemkool per kilo op 400 tot 500 HUF (€1,30 tot €1,62), terwijl in dezelfde periode vorig jaar de prijzen nog stonden op 300 tot 400 HUF (€0,97 tot €1,30).

Voor broccoli is er sprake van prijzen tot 880 HUF per kilo (ongeveer €2,85), hoewel dit geen gemiddelde prijs is. Over het algemeen schommelt de prijs voor broccoli tussen de 400 en 600 HUF (€1,30 tot €1,95) per kilo. De prijzen voor kool op de markten in Boedapest zijn gestegen tot 400 tot 500 HUF (€1,30 tot €1,62). Een jaar eerder betaalden consumenten hiervoor nog slechts de helft.

De reden voor de prijsstijgingen is de afgenomen productie. Volgens Ledó Ferenc, hoofd van de Hongaarse brancheorganisatie voor groenten en fruit Fruitveb, zijn er bij telers problemen geweest met ongedierte. In de afgelopen jaren hebben telers vaak melding gemaakt van wittevlieg, die voornamelijk teren op kolen, bloemkool en broccoli. 

Het grootste probleem is dat deze producten moeilijk te beschermen zijn tegen ongedierte. Er is op dit moment geen gewasbeschermingsmiddel op de markt dat zowel het insect kan bestrijden als aan de criteria voor voedselveiligheid kan voldoen. In de afgelopen jaren hadden Hongaarse kooltelers vergelijkbare problemen, maar is men erin geslaagd om rassen te kweken die door de wittvlieg met rust worden gelaten. Ledó Ferenc geeft echter toe dat hij dit voorlopig niet ziet gebeuren voor bloemkool.

Een ander groot probleem voor de teelt van kool, broccoli en bloemkool is het weer. De weersomstandigheden zijn niet geschikt voor de teelt van deze groentensoorten. Daarom is het volgens Ledó Fereng vandaag de dag erg moeilijk om in Hongarije producten van goede kwaliteit te produceren. Het grootste probleem is dat de temperaturen in de zomer niet onder de 17 tot 18 °C komen. Een iets koeler klimaat is voor deze groentensoorten van essentieel belang. 

Dit alles heeft ertoe geleid dat het areaal in de afgelopen jaren scherp is afgenomen. Volgens statistieken van FruitVeb wordt er nu gebruik gemaakt van 250 tot 300 hectare voor de teelt van kool. In 2010 stond het areaal nog op 550 hectare. In het geval van bloemkool en broccoli stond het areaal vroeger op 1.100 hectare, terwijl er nu sprake is van slechts 600 hectare. Volgens Ferenc is de situatie niet geheel uitzichtloos. De opbrengst per hectare is sinds 2010 verbeterd. Hoewel het areaal met 40% is afgenomen, is de productie van de afgelopen zeven jaar verminderd met slechts 25% tot 30%.

Terwijl de binnenlandse productie afneemt, neemt de consumptie toe. Daarom wordt import steeds belangrijker voor Hongarije. In 2016 exporteerde Hongarije 240 ton bloemkool, terwijl de import neerkwam op 10.600 ton. De meeste bloemkool is afkomstig van Italië en Frankrijk. Volgens Ledó Ferenc zal de Hongaarse markt in de toekomst steeds meer afhankelijk zijn van import, gezien de afname in binnenlandse productie die naar verwachting in de komende jaren aan zal houden. Als de weersomstandigheden niet verbeteren, zal de bloemkoolteelt mogelijk geleidelijk aan verdwijnen.

Bron: agronaplo.hu
Publicatiedatum: