Britse telers zien brexit wel zitten

"Zonder GMO kunnen we beter inspelen op de marktvraag"

In hun visiedocument, Delivering a bold and ambitious future for farming, beschrijft de Engelse National Farmer's Union (NFU = Belangenvereniging Engelse Groenten- en Fruittelers) welke veranderingen zij graag in het nieuwe beleid zouden zien, zodat de groenten- en fruitteelt binnen het VK ook in de toekomst winstgevend, productief en competitief blijft. 

Het document beschrijft de mogelijkheden die een nieuw agrarisch beleid kan bieden na Brexit wanneer het VK een nieuwe relatie met de Europese Unie aan gaat. Hun visie is gebaseerd op kernthema's die voor de NFU onontbeerlijk zijn in het nieuwe beleid: de beweeglijkheid van de sector, productiviteit en het milieu. Daarnaast hebben ze een aantal processen omschreven die zij essentieel vinden om ook na Brexit een ambitieuze en uitdagende toekomst voor de groenten- en fruitteeltsector te creëren. 


Het NFU Brexit team, van links naar rechts: Lucia Zitti, Nick von Westenholz, Tom Keen en Gail Soutar

Meurig Raymond, voorzitter van de NFU, vraagt de overheid met klem om de door hun voorgestelde maatregelen in te voeren om ervoor te zorgen dat Brexit een succes wordt voor het hele land. 

Hij zegt: "Tientallen jaren heeft de Engelse groenten- en fruitteeltsector zich aan beslissingen moeten houden die op Europees niveau genomen werden en op basis hiervan onderging de Common Agricultural Policy (GMO in Nederland) regelmatig veranderingen. Nu we de EU gaan verlaten, hebben we de mogelijkheid om een nieuw beleid voor Britse telers en consumenten te creëren. Hopelijk wordt dit een beleid die de telers van de mogelijkheden voorziet om winstgevender en sterker te worden en die beter aan de verwachtingen van de maatschappij kan voldoen.

"Het is daarom essentieel dat we een goed beleid krijgen, die telers voorziet van de mogelijkheden om de beweeglijkheid van de sector op te vangen, de productiviteit verbetert en de nadruk op een gezonder milieu legt. 

"Er is op dit moment een interessant debat aan de gang over hoe de steun voor telers geregeld moet worden nadat we de EU hebben verlaten. Ons visiedocument benadrukt het belang van een duidelijke, samenhangende aanpak zodat telers door kunnen gaan met waar ze het beste in zijn - het telen van smaakvolle, betaalbare en veilige voeding die de nadruk legt op duurzaamheid." 

Bron: NFU

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.