Alexandre Novi van Exploitation NOVI

Franse sla-telers onderzoeken teelt op water

Het Franse Exploitation NOVI exporteert 95% van hun in de winter geteelde sla. Het familiebedrijf specialiseert zich in verschillende slavariëteiten. "We hebben, naast onze vollegrondsteelt ook nog 11 hectare met kassen op ons bedrijf", zegt Alexandre Novi, verkoopmanager bij het bedrijf. Exploitation NOVI is gelegen in de Provence in Frankrijk. 


"We exporteren onze producten voornamelijk naar Duitsland en Zwitserland", zegt hij. "Daarnaast exporteren we ook naar Nederland, het Verenigd Koninkrijk en incidenteel naar België." Onder de klanten zijn importeurs en supermarkten.


Het bedrijf is het seizoen gestart met een nieuw concept: de "mix box". Dit is een kleine doos waarin vier verschillende soorten sla zitten", legt Alexandre uit. 

Exploitation NOVI kweekt lollo rossa, lollo bionda, eikenbladsla, groene en rode Batavia, rode sla en Salanova. De sla wordt kan ook in plastic verpakkingen worden geleverd. 


Het bedrijf begint het seizoen in november met Franse salades. Na het planten duurt het zes tot acht weken voordat er geoogst kan worden. "We oogsten de sla in de ochtend en bereiden dan de pallets voor", vertelt Alexandre. We gebruiken een koelsysteem om alle sla koel te houden. De sla wordt daarna dezelfde dag nog naar onze klanten verstuurd."


Alexandre vertelt dat ze sinds mei geen regen meer hebben gehad. "Het weer in de Provence is een voordeel voor het groeiproces. Het droge klimaat en de vele zonneschijn zorgen voor een goede ontwikkeling van de wortels en van de bladeren." 

Hij voegt toe dat, Exploitation NOVI, net als veel andere teeltbedrijven, sterkere slagewassen en sterke structuren voor hun sla wil ontwikkelen. "Dit helpt problemen door insecten te voorkomen. Insecten houden niet van sterkere structuren, daarom gaan ze dan op zoek naar andere gewassen." 


'We zijn ook naar de mogelijkheid van op water geteelde sla aan het kijken", zegt Alexandre. "We hebben hier nog geen ervaring mee, maar we hebben gezien dat andere bedrijven binnen de sector dit soort kassen hebben gebouwd. Het is een interessante techniek, omdat je efficiënter kunt werken en tegelijkertijd minder fytosanitaire producten nodig hebt. Dit zou dus een goede techniek zijn om hier in de Provence te gebruiken." 

"Onze hoogste prioriteit is het leveren van verse sla," vertelt de verkoopmanager. "We vinden klanttevredenheid en -vertrouwen heel belangrijk en daarom bieden we de beste kwaliteit tegen de beste prijs."

Voor meer informatie:
Alexandre NOVI
Exploitation Novi SAS
Mob: +33 6 12 93 25 02

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven