"Biologische gewasbeschermingsmiddelen nemen vlucht in gebruik én aandacht"

Tholen - Er wordt veel geschreven over de toegenomen aandacht voor biologische gewasbeschermingsmiddelen. Door de steeds beperktere toelatingen van chemie, nemen steeds meer telers hun toevlucht tot biologische oplossingen. Dat moet ook wel, want ziektes en plagen moeten onderdrukt en bestreden worden om tot een optimale productie te kunnen komen. Er is een explosie van onderzoeken naar biologische middelen. Uiteindelijk beslist de teler natuurlijk over de inzet daarvan. Voor velen is dit een nieuwe materie, omdat er steeds meer oplossingen komen. Om zich te laten informeren, nemen telers hun toevlucht tot specialisten.
 
Bij Benfried zien ze het belang van goed advies in. Voorheen werkten twee biologen als adviseur op dit gebied. Zij gaan de kas in om te scouten en proeven te zetten om vervolgens een passend advies uit te brengen. Dat aantal is inmiddels opgeschaald naar vijf. Fried Koop, Benfried: "Deze mensen hebben passie voor het vak. Ze willen de klant helpen en zij snappen het probleem en het belang daarvan. Zij zijn juist geen vertegenwoordigers. Zij adviseren."


De vijf biologen van Benfried: Aline Struijk, Saskia Suanet, Maarten Herwerden, Janette van den Werken en Sjors van den Berg

Janette van den Werken is de teamleider voor de biologische gewasbeschermingsmiddelen van Benfried. Janette: "Telers lopen nu snel vast op de bestrijding van een plaag. De geïntegreerde methode is eigenlijk het best. Dus biologie komt nu ook in de sierteelt steeds vaker naar voeren. Bij de groententeelt is dit al een gebruikelijke methode. Het blijft altijd maatwerk, want voor een goede werking van de biologische bestrijder moeten de omstandigheden gunstig zijn. Het mag niet te koud en niet te warm zijn. Klimaat is een belangrijke factor in het plan. In het advies wordt daar door ons rekening mee gehouden."
 
Wacht niet te lang met aanpakken
Janette geeft aan ze een missie hebben:"Veel telers trekken te laat aan de bel. De plaag is vaak al zo ver ontwikkeld, dat het moeilijk is snel resultaat te boeken. Wij adviseren altijd om preventief, of in ieder geval in een heel vroeg stadium, het probleem aan te pakken. Dan ben je het voor en kun je de schade aan het gewas beperken."
 
Er is flink gesneden in de toelatingen van chemische middelen. Een ander probleem is dat afnemers eisen stellen dat bepaalde middelen niet meer gebruikt mogen worden. Dat komt bovenop de wettelijke beperkingen. Janette: "Zo jammer. Dit maakt goede bestrijding extra moeilijk. En, mijns inziens, gaat dat te ver. Dat is niet nodig."

Voor meer informatie:
Benfried b.v.
Hooipolderweg 1
2635CZ Den Hoorn
T: (015) 256 93 56

Janette van den Werken (mail of 06-54367690)
Aline Struijk (mail of 06-43833815)
Sjors van den Berg (mail of 06-41615010)
Maarten Herwerden (mail of 06-22390469)
Saskia Suanet (mail of 06-22793903)Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.