Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Glaskracht strijdt tegen caravans

Tholen - Al langere tijd zijn verschillende partijen bezig om meer ruimte te maken voor grootschalige glastuinbouwgebieden. Klusbedrijven, caravanstallingen, evenementenlocaties - ze moeten allemaal wijken om grond met bestemming 'glastuinbouw' ook daadwerkelijk vrij te maken voor glastuinbouw. Met name gemeente Westland is hier actief mee aan de slag.

LTO Glaskracht Nederland probeert nu ook de gemeente Lansingerland hierin mee te laten gaan. De belangenvereniging is een rechtszaak gestart om de gemeente te dwingen stappen te ondernemen tegen caravanstallingen op glastuinbouwgrond in de gemeente.

Het gaat allemaal het bestemmingsplan Oostland-Berkel, dat vorig jaar werd vastgesteld. In het bestemmingsplan staat een regeling voor het gebruik van kassen als caravanstalling. Die regeling is ook van kracht op een bepaald perceel in Berkel en Rodenrijs, waar dus daadwerkelijk caravans in de kas staan.

In de rechtszaak richt LTO Glaskracht zich op deze caravanstalling. Ze vinden dat de gemeenteraad dit niet toe mag staan. De grond ligt in een glastuinbouwgebied en is nu niet meer beschikbaar is voor duurzame glastuinbouw.

Afgelopen woensdag deed de rechter uitspraak in de zaak en die vindt dat de gemeenteraad geen fouten heeft gemaakt bij het opstellen van de regels. Een deel van de stalling was al legaal en daarom hoeven ze ook over het andere deel van de kwekerij niet lastig te doen. Dan is er ook nog dat het kavel door de geïsoleerde ligging maar beperkt geschikt is voor tuinbouw en dat dit kavel de ontwikkeling van glastuinbouw niet zo zal belemmeren.

Lees de uitspraak hier.