Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder mensen werkzaam in de agrarische sector in Vietnam

De economische structuur van plattelandsgebieden in Vietnam is de laatste vijf jaar sterk veranderd. Er werken minder mensen in de agrarische sector, de bosbouw en binnen de visserij en meer meer mensen in de bouw, dienstverlening en de industriële sector, zo meldt het Algemene Statistieken Bureau (GSO). 

In juli 2016 waren 8,58 miljoen huishoudens in plattelandsgebieden werkzaam in de agrarische sector, de bosbouw en visserijen. Dit is 53,7% van alle werkenden en een daling van 8,5% in vergelijking met 2011. Het aantal huishoudens dat werkzaam is in de bouw, dienstverlening en de industriële sector is met 6,6% toegenomen, in vergelijking met 2011. In totaal werken er nu 6,4 miljoen huishoudens in deze sectoren, wat neer komt op ongeveer 40% van het totale aantal arbeiders. 

Het aantal arbeiders van het platteland die landelijk gezien werkzaam zijn in de agrarische, bosbouw of visserijen sectoren is met 8,2% afgenomen. Tegelijkertijd is het aantal werken binnen de industriële sector, dienstverlening en bouw met 6,9% toegenomen.

Productie op grote schaal
De volkstelling laat ook veranderingen zien binnen de structuur en schaal van productie binnen de agrarische sector, de bosbouw en visserijen sector. Het aantal ondernemingen binnen deze sectoren nam toe, terwijl het aantal arbeiders dat hierin werkzaam waren daalde van 10,3 miljoen naar 9,2 miljoen. 

Pham Quang Vinh, adjunct-directeur van GSO, geeft aan dat ondanks de productie op grote schaal, kleinschalige productie ook nog steeds veel voor komt. 

Een groot probleem voor verdere sociaal-economische ontwikkeling zijn de onvoldoende opgeleide arbeiders. Onder de meer dan 31 miljoen arbeiders op het platteland is er meer dan 65% ongeschoold. Maar 15,9% heeft een beroepsopleiding afgerond of een academische graad. 

De inwoners van het platteland, vooral die in afgelegen en bergachtige gebieden worden nog steeds benadeeld. "Ongeveer 23,6% van deze inwoners hebben geen ziektekostenverzekering. In sommige gebieden zijn ook geen ziekenhuizen. Er zijn zelfs drie gemeenschappen in de noordelijke bergprovincie Dien Bien waar helemaal geen gezondheidsfaciliteiten," vertelt Nguyen Thi Huong.

De volkstelling is in juli vorig jaar uitgevoerd onder bijna 16 miljoen huishoudens op het platteland, een miljoen stadshuishoudens die werkzaam zijn in de agrarische sector, het maken van zout en visserijen en bijna 33.500 boerderijen en andere bedrijven. 

Bron: Vietnam News
Publicatiedatum: