Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler Erica moet de cel in voor mensensmokkel

Een 51-jarige bedrijfsleider van een tuinbouwbedrijf uit Erica is veroordeeld tot 2 maanden celstraf wegens mensensmokkel. De man bood onderdak aan een man uit Marokko die illegaal bij het tuindersbedrijf werkte en loon en onderdak kreeg. De zaak kreeg de afgelopen maanden veel aandacht in de media.

Geen uibuiting
De rechtbank spreekt de bedrijfsleider vrij van uitbuiting. Het bedrijf moet een boete betalen van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast zijn het bedrijf en de man veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van zo'n 11.700 euro aan de illegale werknemer.

Bij het bepalen van de straf neemt de rechtbank in aanmerking dat de bedrijfsleider in de basis goede bedoelingen lijkt te hebben gehad om de man in dienst te nemen. "Hij bood hem onderdak op uitdrukkelijk verzoek van een medewerker die hij reeds jarenlang kende. De keerzijde van deze vriendendienst is echter dat deze aanvankelijk goedbedoelde hulp erin heeft geresulteerd dat de man onverzekerd werkzaamheden heeft verricht", verklaart de rechtbank.

"Dit leidde tot een zeer onwenselijke situatie, waarvan het tuinbouwbedrijf voordeel had en waarbij het op onwettige wijze (onder meer) arbeidskosten bespaarde. Als gevolg van een ongeval gedurende de - deels op eigen initiatief verrichte - illegale werkzaamheden heeft de persoon bovendien grote nadelige gevolgen ondervonden. De rechtbank weegt in strafverzwarende zin mee dat getracht is de illegale huisvesting te verdoezelen op het moment dat de illegale werknemer na dit ongeval in het ziekenhuis werd opgenomen door een valse naam op te geven."

Klik hier voor de uitspraak.
Publicatiedatum: