Opleving Franse augurken

25 jaar geleden werden augurken in Frankrijk geteeld, maar aangeziendeze één keer per jaar kunnen worden geoogst en drie keer per jaar in India, was de overstap van bedrijven naar dat land logisch. Momenteel komt 80% van de 60 miljoen potten augurken die elk jaar in Frankrijk worden verkocht uit India, de overige 20% uit Oost-Europa.

Het Frans-Zwitserse bedrijf Reitzel probeert de sector in Frankrijk op een duurzame en winstgevende manier weer nieuw leven in te blazen. Ze hebben Franse telers beloofd een bepaald volume te kopen voor een bepaalde prijs en afspraken met winkeliers om de verkoop te verzekeren.

Reitzel heeft twee Franse fabrieken die samen 25 miljoen potten per jaar produceren. In 2017 zullen er 400.000 potten van de vijf telers afkomen met wie de samenwerking is aangegaan. Dit was in 2016 nog 110.000 potten. Een van hun telers, Olivier Corbin, zegt dat zijn ouders augurken produceerden en dat hij er dus vanaf wist. Hij heeft zich weer aan de augurkenproductie gewaagd vanwege de door Reitzel gegeven garantie om volume af te nemen tegen een vaste prijs. Directeur-generaal van Reitzel Emmanuel Bois zegt dat het bedrijf de telers heeft verzekerd, zodat ze geen geld verliezen als er geen augurken worden geproduceerd. Hij zegt dat het project niet mogelijk zou zijn zonder de retail: "We hadden vanaf het eerste jaar afspraken met Intermarché, Carrefour en Monoprix."

Franse augurken zijn wel duurder. Indiase augurken worden door de fabriek voor €1/kilo gekocht, Franse voor €5-6/kilo. Volgens de heer Bois zouden ze de potten nooit voor 6 keer meer kwijtraken, dus moesten de winstmarges worden verlaagd. Reitzel France had in 2016 een omzet van 34 miljoen euro. Franse augurken vertegenwoordigen momenteel 1% van de markt, maar ze hopen hier de komende tien jaar 10% van te maken door de productie jaarlijks te verdubbelen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.