Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Proosten met bieten
Tholen - Proosten met bieten, het kan vanaf nu in Nederland. Het lukte ambachtelijke distilleerderij Keuris om de smaak van bieten te vangen in alcohol. Dat is voor Nederland een primeur. "Het is iets dat ik in Oost-Europa ben tegengekomen. Ik maakte al distillaat van graan en fruit. Het was een uitdaging om dat ook met groente te proberen", vertelt ' stoker' John Keuris. Hij overhandigde onlangs de eerste flessen bietendistillaat aan telers en handelaren in rode biet, Ruud en Jos Koedooder, die 'hun' bieten in de vorm van smaak terugkregen. "Je proeft inderdaad de echte bietensmaak erin", vertelt Ruud. "Heel lekker als aperitiefje of na een stevige maaltijd."
Stoker John Keuris geflankeerd door bietentelers en handelaren Jos en Ruud Koedooder
Zeer langzaam
Granen en fruit zijn gebruikelijk grondstoffen voor alcoholische dranken. Groenten vindt men meestal alleen in sappen terug. Het is ook best lastig om groentensuikers in alcohol om te zetten. "De bieten zijn eerst verwerkt tot bietensap en vervolgens met behulp van speciale gist omgezet naar rode bieten wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 8%. De wijn wordt daarna op een ouderwetse ambachtelijke en zeer langzame manier gedistilleerd en afgevuld in kleine flessen met een alcoholpercentage van rond de 40%", vertelt John.
Keten
De bieten voor deze eerste batch kwamen van de Handelsmaatschappij Koedooder & Zn., met name gespecialiseerd in rode bieten. Een voorbeeld van een korte lokale keten, want meestal levert Koedooder zijn oogst aan industriƫle verwerkers en exporteurs. "We hebben erop gelet dat de grondstof goed was: rode bieten met een krachtige bietensmaak en een redelijk hoog suikerpercentage", vertelt Ruud. "Ik kende de toepassing van rode bieten in sportdrank. Dit is een leuk nieuw product. Ik ben benieuwd of de markt dit oppakt."