Eendenkroos uit Nederlandse foliekas

Na weken van voorbereiding is deze zomer een test begonnen voor de teelt van eendenkroos in Nederlandse foliekassen. In drie bassins van 100 m2 groeit eendenkroos. Doel van de proef is meer te leren over groeisnelheden en water zuiveren met eendenkroos. De gekweekte kroos wordt afgezet als nicheproduct in de lijm- en coatingindustrie.De proef vindt plaats in het RWZI in Dodewaard en is op 15 augustus echt gestart. "De kassen met de vijvers waren gereed en dus konden we starten met enten van het kroos. Na ongeveer 1 week was de volledige vijver in kas 1 gevuld en zijn ook de andere vijvers volgezet", laat Aquafarm weten op de website."Na een paar goede eerste weken, liepen we tegen onze eerste echte uitdaging aan: er begonnen zich vreemde vlekken te vertonen op ons mooie groene kroos, die zich steeds verder uitbreidden. Verschillende pogingen de vlekken te verwijderen, leverden in eerste instantie niets op. De metingen duidden op fosfaatlimitatie hetgeen onderschreven werd door een geraadpleegde kroosspecialist. Toen de vlekken, na extra voeding, alleen maar verergerden, zagen onze onderzoekers dat we te maken hadden met een schimmelinfectie. Waarschijnlijk hebben de warme dagen in augustus en de condensvorming in de kassen ons hierbij parten gespeeld."

"Door besproeiing met bedrijfswater lijkt onze eerste hobbel genomen te zijn. En dus gaan we volop verder met de productie van kroos en onze leerweg in de kassen van Dodewaard."

Lees hier meer over de proef.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.