Telers beginnen in de winter groeilampen te gebruiken in kassen

Britse tomaten jaarrond beschikbaar

Door de beslissing van telers die aan Asda leveren om in de winter in kassen onder LED-licht te gaan telen, zullen Britse tomaten jaarrond beschikbaar zijn en er minder afhankelijkheid zijn van de import uit Spanje, Zuid-Afrika en Turkije.

De technologie elimineert de factor 'weer' uit het teeltproces en maakt derhalve een einde aan de traditionele seizoenen. Waitrose koopt al in de winter onder LED's geteelde bladsla uit Britse kassen en andere winkeliers zijn van plan om hetzelfde te doen.

De technologie wordt gebruikt door telers bij Flavourfresh in Southport, Lancashire, op ruim 12 hectare kastomaten. Het tussen de ranken geplaatste, helderroze LED-licht vult het natuurlijk daglicht aan zodat de gewassen jaarrond kunnen worden geteeld. Aanpassing van het 'lichtrecept' dat voor de planten wordt gebruikt, die op verrijkt water in plaats van in de vollegrond worden geteeld, levert de gewenste smaak.

Er is ook wat bewijs uit Nederland dat deze vorm van tomaten telen meer daadwerkelijke gezondheidsvoordelen oplevert. Met extra LED-licht geteelde tomaten bevatten twee keer zoveel vitamine C als andere.

Productiemanager bij Flavourfresh, Andy Roe: 'Ik kan gerust stellen dat ik met deze technologie overal een tomaat kan telen - ondergronds, in een metrowagon, op de maan. Het mooie van deze technologie is dat telers er volledige controle door hebben; ze kunnen de lichtniveaus zodanig aanpassen dat de meest hoogwaardige producten op Asda's schappen terechtkomen. Dit is de toekomst van de tuinbouw over de hele wereld." 

LED-lampen zijn relatief goedkoop in gebruik; zo gewassen telen is dus goed betaalbaar wanneer het tegen de kosten van transport en import wordt afgewogen. Jaarrond telen maakt ook minder afhankelijk van telers in het buitenland. Vorig jaar werd de consumptie van Britse families van bepaalde slasoorten getroffen door het slechte weer in veel landen rondom de Middellandse Zee. Ook zijn de Britse klanten dan minder kwetsbaar voor valutaveranderingen.

Asda: "Door deze nieuwe technologie zullen er jaarlijks duizenden tonnen meer Britse tomaten worden geteeld, waardoor voedselkilometers worden verminderd en optimale versheid op de schappen wordt gewaarborgd." Technisch directeur van Asda, Ian Harrison: "Behalve het jaarronde aanbod betekent deze vooruitstrevende technologie dat onze tomaten geen gram aan kwaliteit, smaak of uiterlijk inboeten."

Bladsla onder LED-licht in kassen telen kost maar 35-40 dagen in vergelijking met 112 dagen in de vollegrond. In de loop van 12 maanden is de oogst dus bijna drie keer zoveel. Ondernemers, voedselbedrijven en wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Japan werken aan wolkenkrabbers en magazijnen die midden in steden grote hoeveelheden versproduct kunnen telen.

Zo heeft Birds Eye bijvoorbeeld gekeken naar het commercialiseren van het Verticrop Hydroponic systeem dat in de Paignton Zoo dierentuin in Devon wordt gebruikt om goedkope plantaardige gewassen voor hun dieren te produceren. De toren zal ongeveer 54 meter hoog zijn en een breed scala aan bladgroenten produceren, waaronder Aziatische bladsla, rode Malabar spinazie en mosterdgroenten. Aan het Stockbridge Technology Center in Selby, Noord-Yorkshire, doen deskundigen ook al meerdere jaren proeven met de tomatenteelt onder LED-licht in een kas van 1000 m2.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.