Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningen UR publiceert Uitstralingsmonitor

Het intensief gebruik van schermen vormt een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Telen. Het biedt grote mogelijkheden voor energiebesparing en leidt tot een veel homogenere temperatuurverdeling in het gewas. Vooral de temperatuur bovenin het gewas komt dichter bij de kasluchttemperatuur te liggen en daardoor wordt de kans op natslag kleiner.

Om deze effecten in beeld te brengen, is een rekenmodel ontwikkeld dat het effect van schermen op de temperatuurverdeling in het gewas laat zien. Het werk aan dit model is gefinancierd door de toeleverende industrie, verenigd in de Club van 100, en door het onderzoeksprogramma Kas Als Energiebron. Dit onderzoeksprogramma is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Economische zaken en LTOGlaskracht Nederland.

De temperatuuropbouw in het gewas wordt sterk bepaald door de uitstraling en daarom heeft dit rekenmodel de naam Uitstralingsmonitor gekregen.

Vergelijking van de rekenresultaten met metingen in de kas laten zien dat het model de netto uitstraling goed berekent en de temperatuuropbouw in het gewas goed voorspelt. Vooral dat het effect van het schermgebruik komt goed naar voren. Het model heeft zijn weg dan ook al gevonden naar de cursussen voor Het Nieuwe Telen.

Download het onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: