Arne de Beer, Alfa Accountants en Adviseurs:

"Zonneweide ook fiscaal belicht"

Kies je als landbouwer voor deelname aan een zonneproject, houd dan rekening met fiscale gevolgen. Laat je hierover adviseren, want iedere situatie is net weer even anders. Hieronder een paar belangrijke hoofdlijnen.

Verhuren of opstalrecht verlenen
Als je als landbouwer de landbouwgronden verhuurt of opstalrecht verleent (en niet zelf participeert in de exploitatie van de zonnepanelen), mogen de landbouwgronden naar verwachting ondernemingsvermogen blijven. De verhuur of het opstalrecht leidt niet tot een verplichte overgang van de landbouwgronden naar Box 3. Je moet rekening houden met een einde van de toepassing van de landbouwvrijstelling. De gronden worden naar verwachting niet meer nagenoeg geheel (90% of meer) gebruikt voor het eigen landbouwbedrijf. Ook kunnen er gevolgen zijn voor de overdrachtsbelasting. Als je de gronden niet meer gebruikt voor de landbouw, dan kan een in de afgelopen 10 jaar toegepaste vrijstelling overdrachtsbelasting bij eigendomsverkrijging komen te vervallen.

Zelf participeren in de zonnepanelen
Gaat je deelname aan het zonneproject verder, wanneer je als landbouwer (mede)eigenaar wordt van de zonnepanelen, dan zijn de fiscale gevolgen ingrijpender. Bij een grote oppervlakte grond en een grote installatie waarvan de energieproductie niet/nauwelijks in het landbouwbedrijf wordt gebruikt, is er waarschijnlijk sprake van een energie-onderneming die los staat van het landbouwbedrijf. Er kan een onttrekkingswinst op de landbouwgronden ontstaan. Voor de waardestijgingen binnen de agrarische bestemming geldt de landbouwvrijstelling. Belaste voordelen op de grond vallen in de belaste winst. Doorschuiven van de boekwinst naar de energie-onderneming, zoals eerder is goedgekeurd voor de ondergrond van windmolens, is nog niet mogelijk.

Wat hiervoor is vermeld over de landbouwvrijstelling en de overdrachtsbelasting geldt ook in dit geval. Daar komt nog iets bij. Heb je de afgelopen 5 jaar het bedrijf overgenomen met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling? Houd er dan rekening mee dat dat deze deels kan worden teruggenomen en er alsnog schenk- of erfbelasting moet worden betaald.

Conclusie
Laat de zon niet ondergaan over je zonneproject. De fiscale gevolgen kunnen heel groot zijn. Heb je plannen om een zonneweide te realiseren, laat die plannen dan beoordelen door je adviseur.

Bron: Alfa accountants en adviseurs (Arne de Beer)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.