Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pim Vink teelde 16 jaar Mazurka RZ

Thuis in het Friese Beetgum komt Pim Vink (74) nog dagelijks op het paprikabedrijf van zijn zoon Jaap. De teler vroeg om een kleine proef met het oude hoofdras Mazurka RZ. Rijk Zwaan plantte deze naast één van de nieuwe selectieproeven. Een weerzien met een oude bekende.



De jongste bediende van Vink-Sion BV, noemt Pim Vink zichzelf gekscherend. Maar wel eentje die ruim 40 jaar paprikahistorie van dichtbij heeft meegemaakt. In die jaren is veel veranderd. "In 1985 hadden we meerdere rassenproeven op ons bedrijf in Sion (Rijswijk) staan. Daar ontdekte veredelaar Jan de Bloois Mazurka. Dit ras sprong overal bovenuit. Het streefde hoofdras Delphine voorbij in productie, vorm en kwaliteit. De eerste volledige teelt plantten we in 1986 en daar kwamen tuinders uit alle windstreken naar kijken. Ze hadden het ras beter Vink RZ kunnen noemen! Mazurka haalde producties van 16 tot 18 kilo/m². De teeltlijn was duidelijk: we kleedden het gewas helemaal uit en draaiden vroege producties. Dat was prijstechnisch altijd interessant. Daarna benutten we de kracht van het ras om ook de tweede helft van het jaar goed door te komen." Pim teelde Mazurka 16 jaar. De huidige planting laat zien hoeveel we in de tussentijd gewonnen hebben. Rassen van vandaag lopen 30-35 procent voor in kilo's. Ook groeiwijze en vruchtaanleg zijn veel vlotter. De ontwikkeling gaat door.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: