Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wetgeving verhindert gebruik innovatieve plantenveredeling"

De plantenveredeling is altijd in beweging. Vandaag sturen klimaatverandering, bezorgdheden om ons leefmilieu en veranderende consumentenvoorkeuren de inspanningen van plantenveredelaars. Om deze uitdagingen aan te gaan beschikken plantenveredelaars over een groeiende gereedschapskist aan steeds preciezer wordende plantenveredelingsmethoden.

Plantenveredelaars kunnen deze innovatieve methoden echter alleen ten voordele van de maatschappij gebruiken als duidelijk is welke wettelijke vereisten erop van toepassing zijn. Die duidelijkheid ontbreekt vandaag voor een aantal innovatieve veredelingsmethoden, inclusief gene editing.

In het artikel 'regulatory status of gene edited agricultural products', ontrafelt René Custers de regulatoire knoop door overtuigend aan te tonen dat het gebruik van een methode op zichzelf niet voldoende is om zware wetgeving te triggeren. Die wetgeving wordt alleen getriggerd wanneer het gevormde organisme een genetische samenstelling heeft die niet kan ontstaan door voortplanten en/of natuurlijke recombinatie.

Dit betekent dat planten waarin met behulp van gene editing kleine genetische wijzigingen zijn aangebracht die ook in de natuur kunnen voorkomen, geen wetgeving triggeren buiten de wetgeving die van toepassing is op klassiek veredelde gewassen. In een dergelijke wettelijke context is het ook voor kleine en middelgrote plantenveredelingsinstellingen en –bedrijven mogelijk om deze innovatieve methoden ten voordele van de maatschappij te gebruiken.

Bron: VIB
Publicatiedatum: