Tholen - Aan de slag met een nieuw tomatenras, specifiek geschikt voor de teelt in groeicellen. Dat is waarom de Winschotense start-up Green4Health subsidie krijgt. Het gaat om een jong veredelingsbedrijf dat de afgelopen jaren aan de slag is met de ontwikkeling van nieuwe tomatenrassen en tomaten met specifieke inhoudsstoffen, die bijdragen aan gezond ouder worden. Het veredelingsbedrijf ontvangt nu subsidie voor de ontwikkeling van een "plug-and-play" productiemethode voor tomaten in groeicellen.

"Tomatenteelt in groeicellen (vertical farming) geschiedt volautomatisch onder led-verlichting met optimale groeiomstandigheden. Hoge isolatie van de groeiruimte leidt tot een minimaal energieverbruik en de productiemogelijkheid dichtbij de consument reduceert rit-kilometers. Productie is met deze techniek ook mogelijk in droge of urbane gebieden en daarom van belang voor de wereldvoedselvraagstukken", verklaren de verstrekkers van de subsidie. Bovendien levert het project 15 -20 arbeidsplaatsen op voor laaggeschoolden in Winschoten. De provincie verleent € 73.305,- subsidie vanuit Groningen@Work, als cofinanciering op de bijdrage van € 177.351,- uit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het veredelingsbedrijf opereert op kleine schaal en is nog niet commercieel actief. Het eerste rassen werd geregistreerd 2014.