
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe hydraulische hydrokar gaat binnenkort met loonwerker de kas in
- "Absolute vochtgehalte, een onmisbaar instrument in de klimaatregeling"
- Crisisupdate: 'Wintersportprobleem' treft ook energiemarkt
- Telers naar Brussel voor glastuinbouwlobby over gewasbescherming
- Amerikaanse startup Upward Farms stopt alle vertical farmingactiviteiten
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Wim Pijl uit Melsele (B):
“Vruchtvorm Paulanca RZ is zeer schoon”
"Ook nu het gewas wat ouder is, blijven de productie en kwaliteit van Paulanca goed. Zelf waardeer ik vooral de glans en de vorm van dit ras. De meeste tomaten hebben we in de sortering 70-82 mm kunnen oogsten, dus ook de grofheid bevalt goed. Vanwege zijn groeikracht moesten we wel wat langer beugelen en kort op de blaadjes blijven. We snoeiden eerst op 5 vruchten en vanaf februari op 6. Nu variëren we tussen 5 en 6, afhankelijk van de sterkte van de plant. Ik denk wel dat we volgend seizoen meteen zouden starten met de eindafstand. Dat vraagt een investering, maar met de belichting kan het gewoon. Het scheelt ons werk met scheuten aanbinden en we lossen de ongelijke watergift van de eerste week op."
"Balans van Balancan RZ is beter"
Henk Vandevelde plantte voor de tweede maal Balancan RZ. Het gewas staat zowel belicht als onbelicht. Als belangrijkste overweging voor deze rassenkeuze, noemt hij de zeer goede kwaliteit. "De vruchten zijn dieprood en de steeltjes blijven mooi groen."
De tomatenteler oogst de meeste vruchten in de sortering + 60 mm. "Balancan heeft een fijn gewas dat gedurende de teelt goed zijn balans houdt. In de zomer hadden we het wel even moeilijk. Het kopje van de plant stond zo dun, dat we echt actie moesten ondernemen. In de onbelichte serre hebben we toen een volledige tros weggenomen en in de belichte teelt 2 trossen op 4 vruchten gesnoeid. Nu staat het gewas er weer goed bij. Uit de rondgang met Rijk Zwaan bij andere telers begreep ik dat dit een raseigenschap is. Daar doe je niks aan. De kwaliteit maakt het goed."
"Paulanca RZ is als een diesel"
Een zorgeloze teelt, noemt Franky Galle zijn ervaringen met Paulanca RZ tot nu toe. "Dit ras kan tegen een duw; raakt niet in paniek. Wij oogsten blinkende vruchten en ik heb nog geen enkele klacht uit de handelskanalen ontvangen. Volgend jaar weer Paulanca!"
Een week voordat de kop eruit ging (half augustus) stond Paulanca er nog fris bij. Franky Galle: "Het is zeker een sterke groeier. Op ons bedrijf telen we deze vleestomaat op 1,6 hectare en onder een belichting van 13.500 lux. De laatste weken van de zomer hebben we niet meer gesnoeid, daardoor werden de vruchten wel wat kleiner, maar blinken als nooit tevoren. Het is gewoon een fijn ras. Tijdens de rondgang met onze belichte teeltgroep hoorde ik hetzelfde van collega telers. Het sterkste punt van Paulanca? Dat is misschien ook wel zijn zwakte. Dit ras start namelijk een tikkeltje traag. Maar eenmaal op gang is het net een diesel en produceert top tot aan einde teelt."
"Strak snoeien en open telen"
Van beide rassen is Paulanca zijn favoriet, vertelt Geert Mortelmans. Toch begrijpt de Lycopersicon- voorlichter heel goed dat telers gecharmeerd zijn van Balancan RZ. "Beide vleestomaten blinken uit in kwaliteit en qua productie ontlopen ze elkaar ook nauwelijks. Het verschil zit vooral in de grofheid van de vruchten."
Geert Mortelmans adviseert zijn klanten beide rassen direct generatief weg te zetten. "Een strikt snoeibeleid en juiste stengeldichtheid is de sleutel tot succes. Daarnaast hebben Balancan en Paulanca allebei behoefte aan een groeikrachtige onderstam die de gewassen in de zomer net dat steuntje in de rug geeft. Een te sterke onderstam voor Paulanca daarentegen, zorgt in de winter wel voor minder productie door te veel groeikracht. Op de bedrijven die ik bezoek staan de teelten er mooi bij. Balancan is wat opener en minder groeikrachtig dan Paulanca. Die power zie je bij de laatste terug in een mooie grofheid en groei. De tomaten van Balancan zijn wat fijner, handig voor telers die op zoek zijn naar een kleinere maatsortering in de winter. Dit ras mag dus wel op een vruchtje meer gesnoeid worden dan Paulanca. Het gewastype vind ik iets minder geschikt voor een belichte teelt. Paulanca daarentegen staat er na de zomer nog fantastisch bij onder lampen. Je merkt dat belichting bij dit ras echt de groeikracht ombuigt in extra productie. Daar scoor je mee. En zolang de teler de vruchten direct na oogst sorteert, blijven ze goed stevig in de handelskanalen."
Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht