Wim Pijl uit Melsele (B):

“Vruchtvorm Paulanca RZ is zeer schoon”

Wim Pijl en zijn vader Jos plantten 13.200 m² Paulanca RZ. In deze serre hangen Son-T lampen boven elke rij en de telers kozen daarom voor dit sterke ras. "Paulanca is een vegetatieve groeier en weet goed raad met het licht.""Ook nu het gewas wat ouder is, blijven de productie en kwaliteit van Paulanca goed. Zelf waardeer ik vooral de glans en de vorm van dit ras. De meeste tomaten hebben we in de sortering 70-82 mm kunnen oogsten, dus ook de grofheid bevalt goed. Vanwege zijn groeikracht moesten we wel wat langer beugelen en kort op de blaadjes blijven. We snoeiden eerst op 5 vruchten en vanaf februari op 6. Nu variëren we tussen 5 en 6, afhankelijk van de sterkte van de plant. Ik denk wel dat we volgend seizoen meteen zouden starten met de eindafstand. Dat vraagt een investering, maar met de belichting kan het gewoon. Het scheelt ons werk met scheuten aanbinden en we lossen de ongelijke watergift van de eerste week op."

"Balans van Balancan RZ is beter"
Henk Vandevelde plantte voor de tweede maal Balancan RZ. Het gewas staat zowel belicht als onbelicht. Als belangrijkste overweging voor deze rassenkeuze, noemt hij de zeer goede kwaliteit. "De vruchten zijn dieprood en de steeltjes blijven mooi groen."De tomatenteler oogst de meeste vruchten in de sortering + 60 mm. "Balancan heeft een fijn gewas dat gedurende de teelt goed zijn balans houdt. In de zomer hadden we het wel even moeilijk. Het kopje van de plant stond zo dun, dat we echt actie moesten ondernemen. In de onbelichte serre hebben we toen een volledige tros weggenomen en in de belichte teelt 2 trossen op 4 vruchten gesnoeid. Nu staat het gewas er weer goed bij. Uit de rondgang met Rijk Zwaan bij andere telers begreep ik dat dit een raseigenschap is. Daar doe je niks aan. De kwaliteit maakt het goed."

"Paulanca RZ is als een diesel"
Een zorgeloze teelt, noemt Franky Galle zijn ervaringen met Paulanca RZ tot nu toe. "Dit ras kan tegen een duw; raakt niet in paniek. Wij oogsten blinkende vruchten en ik heb nog geen enkele klacht uit de handelskanalen ontvangen. Volgend jaar weer Paulanca!"

Een week voordat de kop eruit ging (half augustus) stond Paulanca er nog fris bij. Franky Galle: "Het is zeker een sterke groeier. Op ons bedrijf telen we deze vleestomaat op 1,6 hectare en onder een belichting van 13.500 lux. De laatste weken van de zomer hebben we niet meer gesnoeid, daardoor werden de vruchten wel wat kleiner, maar blinken als nooit tevoren. Het is gewoon een fijn ras. Tijdens de rondgang met onze belichte teeltgroep hoorde ik hetzelfde van collega telers. Het sterkste punt van Paulanca? Dat is misschien ook wel zijn zwakte. Dit ras start namelijk een tikkeltje traag. Maar eenmaal op gang is het net een diesel en produceert top tot aan einde teelt."

"Strak snoeien en open telen"
Van beide rassen is Paulanca zijn favoriet, vertelt Geert Mortelmans. Toch begrijpt de Lycopersicon- voorlichter heel goed dat telers gecharmeerd zijn van Balancan RZ. "Beide vleestomaten blinken uit in kwaliteit en qua productie ontlopen ze elkaar ook nauwelijks. Het verschil zit vooral in de grofheid van de vruchten."

Geert Mortelmans adviseert zijn klanten beide rassen direct generatief weg te zetten. "Een strikt snoeibeleid en juiste stengeldichtheid is de sleutel tot succes. Daarnaast hebben Balancan en Paulanca allebei behoefte aan een groeikrachtige onderstam die de gewassen in de zomer net dat steuntje in de rug geeft. Een te sterke onderstam voor Paulanca daarentegen, zorgt in de winter wel voor minder productie door te veel groeikracht. Op de bedrijven die ik bezoek staan de teelten er mooi bij. Balancan is wat opener en minder groeikrachtig dan Paulanca. Die power zie je bij de laatste terug in een mooie grofheid en groei. De tomaten van Balancan zijn wat fijner, handig voor telers die op zoek zijn naar een kleinere maatsortering in de winter. Dit ras mag dus wel op een vruchtje meer gesnoeid worden dan Paulanca. Het gewastype vind ik iets minder geschikt voor een belichte teelt. Paulanca daarentegen staat er na de zomer nog fantastisch bij onder lampen. Je merkt dat belichting bij dit ras echt de groeikracht ombuigt in extra productie. Daar scoor je mee. En zolang de teler de vruchten direct na oogst sorteert, blijven ze goed stevig in de handelskanalen."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.