Sigrow introduceert betaalbare draadloze sensoren:

Meer sensoren voor een beter totaalbeeld

Naarmate kassen en bedrijven groter worden, wordt de teelt ook gevoeliger voor interne klimaatschommelingen. Om de beste kwaliteit en oogst te behalen, wil een teler natuurlijk wel precies weten wat er in zijn kas gebeurt. Daarom introduceert Sigrow betaalbare draadloze sensortechnologie.Telers hechten waarde aan een beter overzicht van hun gewassen en kasklimaat. Sensoren kunnen hen informatie en inzicht geven in de optredende klimaatverschillen. Het nadeel van veel sensorsystemen is dat ze vaak te duur zijn om ze optimaal te gebruiken.

"Voor een vollediger overzicht moet je meer dan één of twee sensoren plaatsen. De systemen die momenteel op de markt zijn, zijn te duur om deze aanpak betaalbaar te maken," zegt Tim Tilleman van Sigrow.

Sigrow is een beginnend bedrijf ontwikkeld door plantkundestudenten van Wageningen University. Ze begrepen dat er een vraag was naar een betaalbaar sensorsysteem en begon een modulaire oplossing te ontwikkelen die een goed algemeen maar toch gedetailleerde beeld van het kasklimaat en de omstandigheden zou kunnen geven.

Afhankelijk van de configuratie kosten de Sigrow-sensoren €200-300. "Ze kunnen basiswaarden meten zoals temperatuur, vochtigheid en lichtniveaus, maar ze kunnen ook een gedetailleerde analyse uitvoeren van het substraat door EC, PH en temperatuur te meten en zelfs een update te geven van de CO2-niveaus in het kas. Afhankelijk van het gewas bieden we voor elke situatie een betaalbare oplossing."

Daar de sensoren tegen een lage prijs kunnen worden geïnstalleerd, is het aantrekkelijker om met een groter aantal te beginnen. "Voor een optimaal overzicht van het verband tussen teelt en klimaat moeten sensoren breed verspreid worden geïnstalleerd, beginnend met ten minste één sensor in elke hoek en een in het midden. Dit geeft de teler een beter overzicht van zijn klimaat en hierdoor kan hij de teelt nauwkeuriger sturen." 


De batterij-aangedreven draadloze Sigrow-sensoren zijn via radiofrequentie aan elkaar verbonden door een centraal punt waar de gegevens van alle sensoren in de kas worden verzameld. Deze gegevens zijn online toegankelijk in een systeem waarin de teler de gemeten aspecten van zijn teelt terug kan vinden en analyseren.

De eerste Nederlandse telers zijn ondertussen aan commerciële proeven met het systeem begonnen. "Het is voor veel telers gebleken een betaalbare investering te zijn. Hoewel het nog op bescheiden schaal wordt gebruikt, willen we onze aanwezigheid op de markt vergroten in gewassen zoals groenten en fruit, maar ook in meer hoogwaardige gewassen zoals snijbloemen die vaak gevoeliger zijn voor veranderingen in klimaat en voeding."

Voor meer informatie:
Sigrow
Tom Tilleman

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.