Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"72-247 RZ: "dankbaar ras met uniforme sortering"

Voor het tweede jaar op rij zagen bezoekers van het Trial Center Tomato nieuwkomer 72-247 RZ in de demo staan. Reacties zijn positief. Dit ras is met name geschikt voor telers die zoeken naar een goede balans tussen opbrengst en goede verhouding in sorteermaat. 72-247 RZ zit namelijk qua sorteermaat op zo'n 50 procent A- en 50 procent B-tomaat. Voor bepaalde contracten kan dit een aantrekkelijke verhouding zijn.In het segment los rond valt 72-247 RZ met een gemiddeld vruchtgewicht van 93 gram precies tussen de hoofdrassen Arvento RZ en Dometica RZ in. Een mooi maatje voor onder meer kleinverpakkingen. "We merken dan ook dat vooral telers die leveren aan de Engelse markt zeer geïnteresseerd zijn", vertelt demomanager Leo van Meurs. "Maar ook voor Nederland past 72-247 RZ heel goed. De uniforme sortering -BB komt bij dit ras nauwelijks voor- is prijstechnisch gewoon erg aantrekkelijk. Daarbij komt dat telers qua productie geen kilo's hoeven in te leveren. De opbrengst is nagenoeg gelijk aan die van Arvento. De snelheid van 72-247 RZ is simpelweg wat hoger. Begin augustus ligt de nieuwkomer 2 trossen voor op Arvento."

Teeltgemak
"72-247 RZ is een dankbaar ras om te telen", vervolgt Van Meurs. "Het draait zonder problemen mee, behoudt ook tijdens warmere perioden zijn zetting, levert een mooi eindschot en is qua groeikracht en plantbehang vergelijkbaar met Dometica. In vergelijking tot Arvento zijn de planten misschien iets langer. 72-247 RZ staat bij ons op onderstam Emperador RZ en dat bevalt prima. Het gewas groeit netjes uniform; elke stengel is hetzelfde. Datzelfde geldt voor de trossen. We zien sterke, lange trossen die minimaal 8 vruchten tellen. Die kwaliteit komt ook terug in de vruchten zelf. De tomaten kleuren mooi rood en zijn met een brixwaarde van gemiddeld 4,7 zeer acceptabel qua smaak."

Trial Center Tomato
Jaarlijks teelt Rijk Zwaan zo'n 100 rassen tomaat in het Trial Center Tomato, van snack- tot vleestomaat. In de kas staan dit jaar ongeveer 40 bestaande rassen en 60 nieuwe rassen. Ze volgen het teeltproces en het -rendement van de rassen zeer nauwkeurig en vergelijken deze gegevens met de standaardrassen in alle segmenten.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
[email protected]
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: