"Multicia RZ blinkt uit in productie en kwaliteit"

Na succesvolle proeven in 2016, maakt Rijk Zwaans Multicia RZ dit seizoen zijn verwachtingen waar op een volledig bedrijf. De midden trostomaat toont zijn spierballen in de belichte en onbelichte teelt: smaakvolle vruchten, representatieve trossen en een hoge productie.Multicia is een representatief ras dat zowel met zijn trossen als vruchten imponeert. De trossen zijn mooi vlak en uniform en laten zich daardoor gemakkelijk in doos of kist leggen. Ook zijn ze zeer geschikt voor afzet in kleinverpakking. De kwaliteit van de tomaten in de belichte teelt doet niet onder voor die uit onbelichte kassen. De vruchten zijn stevig en niet gevoelig voor wankleurigheid. Ook wordt de smaak van Multicia als positief gewaardeerd. De sterkte tegen scheuren van de vruchten is nog een plus voor de kwaliteit.

Weerbare plant
Multicia blijkt een zeer betrouwbare partner voor elke tomatenteler. Het ras beschikt over een breed resistentiepakket met onder meer een intermediaire resistentie tegen echte meeldauw. Tijdens de proeven bleek het gewas sterk tegen Botrytis. Verder viel in de belichte teelt op dat de bladeren weinig gevoelig zijn voor bladrandjes. Deze resistentie en gewaskenmerken dragen bij aan een meer duurzame teelt. Dankzij de sterke en weerbare planten hoeven telers minder chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en dat past weer in het streven naar een milieuvriendelijke productiewijze.

"Voldoende plantbelasting en generatieve sturing"
Volgens RijkZwaan-gewasspecialist John Verbruggen heeft Multicia kort na de start van de teelt in belichte teelten geen diepe voornachtverlagingen nodig. "Een voornacht van 18 °C en later van 17 °C is al voldoende. Zodra er geoogst kan worden, mag de voornacht omlaag. Vanaf januari zijn voornachten van 15 °C positief. Bij weinig uitstraling mag dat uiteindelijk 13 °C zijn. Laat de nanacht vanaf de eerste oogst variëren tussen 18,5 en 19,5 °C en laat de temperatuur in de middag gerust oplopen naar circa 24 °C." Verbruggen raadt telers aan om het temperatuurregime af te stemmen op de mate van paarsverkleuring van de kop en de stengel net daaronder. Bij wat meer paarsverkleuring mag de temperatuur omhoog. "Wanneer het niet wenselijk of niet mogelijk is om de temperatuur verder te verhogen, reageert Multicia ook goed op het korter maken van de belichtingsduur. In onbelichte teelten is het resultaat het beste met voldoende voornachtverlaging direct vanaf de start van de teelt."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.