Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kaaij Kwekerij uit Berlikum:

“Stabiele trosvorm van Volicia RZ valt op”

Na een proefpaadje vorig jaar koos Kaaij Kwekerij dit seizoen voor 4,0 hectare Volicia RZ. "Een ras met goed uithoudingsvermogen naar het einde van de teelt toe", vertelt Theo van der Kaaij. En inderdaad, begin augustus toonde het gewas nog fris. De productie is vergelijkbaar met andere trosrassen, maar wel met een opvallend goede kwaliteit. Mooi om te zien en met prima smaak.



Volicia ligt, samen met onder andere Redvine, in de Duitse schappen. Van der Kaaij: "Deze trostomaat is precies het type waar de Duitse consument dol op is. Mooi rond en rood met een lekkere zoete smaak. En dankzij het stabiele vruchtgewicht, 110 à 120 gram, en de strakke trosvorm (gedurende het hele seizoen) is het product echt een plaatje om te zien. Tot nu toe is ook de teelt zonder problemen verlopen. Zeker een interessant ras voor volgend seizoen, ja."

Meeldauwresistentie
Het bedrijf in Berlikum plantte Volicia 21 december 2016 op een afstand van 2,25 planten/m². De eindafstand betrof 3,35 planten/m². De telers kozen voor onderstam Kaiser RZ. De planten groeiden makkelijk vegetatief. Middels grote dag/nachtverschillen, watergift en strak snoeibeleid creëerden zij een evenwichtig gewas. "We snoeiden op -2 met maximaal 7 vruchten per tros. Deze week (32) zijn we van 7 vruchten teruggegaan naar 5. Zo behoudt de plant voldoende kracht om het einde van de teelt te halen. Ongeveer 1 oktober willen we de bloei weg hebben, dus half september zal de kop er wel uitgaan. Dan hopen we op een goed eindschot. Wel zien we nu hier en daar een kniktrosje, de laatste 5 trossen gaan we daarom misschien schrappen. Verder zijn we tevreden. Nauwelijks bonken of gescheurde vruchten gezien en ook de meeldauwresistentie van dit ras deed wat het beloofde. Dat is een belangrijk voordeel."

Scherper telen
"Volgend jaar zullen we Volicia in de beheersperiode waarschijnlijk iets scherper telen; nog meer sturen op generativiteit en water. Dit voorjaar was de Botrytis-druk namelijk wat te hoog. Daar valt nog winst te halen. Verder weten we nu dat dit ras prima een hete zomer kan doorstaan. Want ook tijdens de hitte bleven de vruchten vlot zetten. We zijn die weken wel gestopt met het meedieven van een blaadje uit de kop. Nu pakken we die weer mee en oogt het gewas meteen weer wat meer open."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: