Mavera: Goede kwaliteit en weinig problemen

Het rode paprikaras E20B.0194 kreeg begin 2017 de naam Mavera. Met ruim 21ha aan gestuurde teelten kende dit paprikaras een vliegende start. Mede dankzij de resistentie tegen bronsvlekkenvirus (TSWV:0). Daarnaast stonden er tientallen proeven van Mavera tussen diverse andere rassen. Hoe is het jaar verlopen en wat is er geleerd?

Start van de teelt Mavera
Vanaf het planten was Mavera een vrij royale en frisse plant. De plant gaf gelijke stengels en al vrij snel zat er strekking op de plant, zonder dat deze uit verhouding raakte. De hoeveelheid licht in januari was niet bijzonder, maar de distributie was wel gunstig. Mavera zette het eerste zetsel wat gespreid. In de donkere maand februari hield de plant daardoor net wat meer groei, wat diverse telers gunstig vonden.

Leerpunten voor dit paprikaras
Bij telers die de mat droog hielden gaf Mavera soms neusrot. Matanalyses onthulden dat de EC hoger opliep dan bij andere rassen. Blijkbaar neemt het paprikaras Mavera al vroeg in het seizoen meer water op. Ook is in deze periode geleerd dat Mavera na de zetting niet te lang koud moet worden gehouden. Waar dit voor het hoofdras wel nodig was, kreeg Mavera soms krimpscheuren.Mavera in voorjaar en zomer
Gedurende het voorjaar en de zomer was de kwaliteit van Mavera goed. Het ras gaf bijna geen oren en andere in- of uitwendige problemen hebben zich niet noemenswaardig voorgedaan. Momenteel staat Mavera er fris, maar generatief bij. Het rode paprikaKorras groeit na de langste dag wat slanker dan bijvoorbeeld Maranello. Onder relatief lagere lichtomstandigheden van juli en augustus zet het ras daardoor net iets makkelijker door. Vorig jaar viel dat minder op, omdat alle rassen toen in augustus relatief slank stonden en de hoeveelheid licht gunstiger was.

"Een prima keuze"
Op dit moment ligt Mavera qua productie in proeven vaak gelijk of iets voor op de meeste andere rassen. Het vruchtgewicht startte vaak rond 210 gram en was in de zomer ca 185 gram op veel bedrijven. De plantlengte is op de meeste locaties 10 a 20 cm langer dan Maranello. De combinatie van dit alles maakt het rode paprikaras Mavera tot een prima keuze. Zeker als TSWV jaarlijks veel planten claimt.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.