Beperkt aanbod bij begin Monterosa tomatenseizoen

Binnenlandse markt de toekomst van Spaanse tomaten

De oogst van Monterosa tomaten, speciale zomertomaten die in de winter beschikbaar zijn, is twee weken geleden begonnen in Almeria, maar de volumes zijn nog steeds beperkt. 

Volgens Francesc Llonch, directeur van Kopalmería, van Gavà Grup, zijn er sinds de tomaten in juli werden geplant veel problemen geweest door de hoge temperaturen, waardoor er minder bloei was en de oogst naar verwachting lager zal zijn: "Het is moeilijk om een ras jaarrond aan te kunnen bieden." Door de sterke lokale productie in Europa is de verkoop tot nu toe tegengevallen, zegt Francesc. September lijkt beter te gaan worden. De prijzen in Nederland en België stijgen omdat het binnenlandse seizoen daar op zijn einde loopt en die in Marokko en Spanje zijn nog niet begonnen. Dit zal echter misschien nog maar twee weken gaan duren. 

Ze volgen dit jaar om overaanbod te voorkomen een nieuwe strategie voor de Monterosa. Waar er vorig jaar nog tussen 15 augustus en 15 september werd geplant, zijn ze dit jaar al begin, midden en eind juli begonnen te planten en zo verder in augustus, september en oktober om productiepieken te voorkomen en een betere kwaliteit te produceren. "Vorig jaar hadden we tussen januari en februari grote productiepieken die onze verkoop erg bemoeilijkten en we willen niet dat dit weer gebeurt," zegt Francesc.

In het vorige seizoen waren er 100 hectare gewassen. Dit jaar is dit 85 hectare. Er wordt echter een vergelijkbaar productievolume van ongeveer 11 miljoen kilo verwacht omdat er in tegenstelling tot vorig jaar tot nu toe geen overstromingen of verliezen door botritis zijn geweest.De Monterosa is een kruisbestuiving tussen een Catalaans ras en de Italiaanse Costoluto Genovese en heeft de mediterrane smaak van in de warme zomermaanden geoogste tomaten. Het wordt al voor het vierde seizoen op de markt gebracht in Spanje, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Polen, de Baltische staten en de Balkan. "Toegang tot traditionele markten zoals Frankrijk en Duitsland ligt wat lastiger omdat ze niet erg openstaan voor nieuwe concepten. De groei in Spanje en Polen is overweldigend, met aanwezigheid in de meeste supermarktketens," volgens Francesc.

Hij denkt dat de komende jaren met name de eigen Spaanse markt steeds belangrijker zal worden. De tomatenexport wordt steeds minder omdat meerdere landen een langere productietijd hebben en dit is van toenemende invloed op de structuur van de agrarische sector.

Voor meer informatie:
Francesc Llonch
Gavà Grup
Mercabarna ZAC
C/ Longitudinal 9, nº 91.
08040 Barcelona.
T: +34 935561250
M: +34 609744420
francesc@gavagrup.com
www.gavagrup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven