Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vorig jaar 1.200 kilo, nu 900 kilo

Belg teelt megapompoenen

Tholen - Vorig jaar bereikte hij een wereldrecord met een megapompoen van bijna 1.200 kilo. Dit jaar zal zijn grootste pompoen waarschijnlijk 'maar' 900 kilo bereiken. "Van de megapompoenen die ik had gezet, zijn er helaas al drie stuk gegaan door het wisselvallige klimaat dit seizoen. Ik heb er nu nog één over", vertelt de Belgische Mathias Willemijns. Hij werkt bij het Provinciaal proefcentrum voor de groententeelt Oost-Vlaanderen. Zijn pompoenteelt noemt hij een 'uit de hand gelopen hobby'.



Eetbaar
De pompoenen die Mathias teelt zijn nog eetbaar, maar worden meestal niet gegeten door mensen. "Na een wedstrijd wordt de pompoen uit elkaar gehaald en houden we de zaden apart voor de volgende teelt. Het vruchtvlees wordt meestal aan de dieren gegeven. In de kleinere formaten zit vaak meer smaak, de grotere pompoenen bevatten heel veel water." Het 'geheim' achter de grootte is volgens de teler de plant goed te verzorgen. Iedere plant moet zo snel mogelijk een maximaal bladoppervlak van 80 m² innemen en bovendien mag er maar 1 vrucht per plant hangen. De overige vruchten worden stelselmatig verwijderd. "Belangrijk is dat ze voldoende water en een correcte voeding krijgen. Daarnaast is het zaad van de pompoen heel belangrijk, de genetische achtergrond moet goed zijn. De plant moet gezond worden gehouden en zo weinig mogelijk worden bespoten met chemische middelen om de natuurlijke vijanden te sparen."

Belgisch record

Vorig jaar was hij Wereldkampioen voor het telen van de zwaarste pompoen. "Dit jaar doe ik weer mee aan een GPC-wedstrijd. Deze vindt over twee weken plaats in Nederland. Ik verwacht niet nog een wereldrecord, maar schat dat mijn pompoen dit jaar wordt geoogst op zo'n 900 kilo. Ik doe al negen jaar mee aan wedstrijden en heb naast het wereldrecord ook eens een Belgisch record behaald. Daar ga ik weer voor!"

Klik hier voor de website van het NK Pompoenkweken.


Voor meer informatie:
mathias@pcgroenteteelt.be