Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Henk Gerichhausen aan de slag in Chinese tomatenkwekerij (5 ha)

Henk Gerichhausen zette in februari dit jaar voor het eerst voet op Chinese bodem om de gloednieuwe kwekerij (5 hectare) van Beijing Hongfu International Agriculture te bezoeken. Hier heeft hij de functie teeltmanager op zich genomen. "Je moet hier niet verwachten Nederlandse productiecijfers te behalen, maar je kunt er in ieder geval het beste van maken."

Beijing Hongfu International is een Chinees bedrijf wat geinvesteerd heeft in een grootschalig kassencomplex nabij Beijing. De kwekerij is vorig jaar in gebruik genomen en staat vol tomaten voor de Chinese markt.

Henk teelde in Nederland dertig jaar lang tomaten. Zijn eigen kwekerij heeft hij overgedaan aan zoon Erik, die er aardbeien in zette. Reden genoeg voor Henk om zijn mogelijkheden in het buitenland te verkennen. "Ik heb altijd de ambitie gehad om elders wat tijd door te brengen", vertelt hij. "ik heb eerder in Australiƫ en Canada gewerkt en toen de kans zich voordeed om bij Hongfu in China te gaan werken, aarzelde ik niet."


Henk Gerichhausen tussen de Chinese tomaten

Venlokas met dubbel scherm
De vijf hectare waar Henk het beheer over heeft is vorig jaar geopend. De Venlokas is uitgerust met moderne technologie zoals een dubbele scherminstallatie en insectengaas. Het project kan uitgebreid worden, maar Henk legt uit dat op dit moment het opbouwen van de markt en ervaring voorrang heeft.

"De resultaten van de eerste oogst vorig jaar vielen tegen door het gebrek aan ervaring en kennis. Hongfu heeft mij aangenomen om de productie te begeleiden en de resultaten te verbeteren. Dit jaar hebben we wat verbeteringen aangebracht aan de kas. We bereiden nu de volgende teelt voor, die op 25 september begint." Hongfu hoopt dan op een productie van 50-55 kilo/m2.

Klimaat maakt het lastig
Volgens Henk is het ondanks de beschikbaarheid van de juiste techniek een uitdaging om in China te telen. "Het klimaat is anders dan in Nederland, het is moeilijk om een gewas door de zomer te loodsen. Daarom eindigt de teelt in augustus. Verder is de mentaliteit anders en is er een andere aanpak nodig. Als je de dingen net als thuis wilt doen zul je hier niet slagen. Je moet een balans vinden tussen de Chinese aanpak en de omstandigheden."

Telen in China betekent een aantal dingen anders doen dan de teler gewend is. Zo is bijvoorbeeld de prijs voor aardgas twee keer zo hoog. "Dus moet je met minder warmte en extra lage minimumbuistemperaturen werken.Ook hebben we minder CO2 beschikbaar. Daarbij zijn de winters kouder maar er is meer licht in het voorjaar. Daar moet je dan weer zoveel mogelijk gebruik van maken."


Traditionele Chinese solarkassen tegenover Beijing Hongfu's moderne Venlokassen.


Rassenselectie
Na het eerste seizen heeft het bedrijf de rassenselectie herzien. Deze zijn nu beter afgestemd op de markt en het lokale klimaat. "We zullen Rijk Zwaan's trostomaat Capricia, Enza's vleestomaat Kanavaro en De Ruiter's cherrytomaat Juanita telen. Met deze rassen gaan we een lokaal merk opbouwen. We streven ernaar jaarrond consistente kwaliteit te produceren. Daarnaast wordt er ook ook geinvesteerd in een kas van 10 ha in Daqing, die met groeilampen zal worden uitgerust."

Levarht
Momenteel werkt het bedrijf samen met de Nederlandse afzetpartner Levarht. "Ze zorgen voor een deel van onze afzet. In de toekomst wil Hongfu ook de eigen verkoopactiviteiten opschalen. We leveren aan een lokale bevolking van meer dan 25 miljoen mensen en verse tomaten zijn hier nog niet zo bekend. Er is ruimte om de markt uit te bouwen, vooral als je een hoogwaardig, schoon product aanbiedt wat residu-vrij is."



Gerichhausen werkt samen met een jong team van afgestudeerde agrariƫrs van lokale universiteiten.

Nieuw seizoen
Aan de vooravond van het nieuwe seizoen kijkt Henk uit naar de nieuwe teelt. "Ik werk met een vertaler die me helpt om mijn instructies over te brengen aan een team van jonge Chinese supervisors. Ze wonen net als ik in een wooncomplex in de buurt van de kas en we lunchen en dineren samen. Soms is het moeilijk om dingen aan ze uit te leggen maar met wat geduld is het te doen. Ik vind het leuk om ze zaken te leren, maar zeker ook om nieuwe dingen van hen te leren en verbeteringen te realiseren. Die overdracht van kennis en ervaring houdt me scherp. Het is dankbaar werk als je goede resultaten behaalt."