Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaden uit wereldzadenbank vervangen genenbank Aleppo

Het Internationale Centrum voor Agrarisch Onderzoek in Droge Gebieden (ICARDA) heeft 7511 monsters van zaden naar de wereldzadenbank op Spitsbergen gebracht. Deze zaden zijn vorig jaar gekweekt op locaties in Libanon en Marokko. Tegelijkertijd worden nu ook 52.451 zaden vanuit Aleppo, Syrië naar de locaties in Libanon en Marokko gebracht. 

Ali Shehadeh, curator bij ICARDA Terbol in Libanon, is deze week afgereisd naar de wereldzadenbank op Spitsbergen om de NordGen medewerkers te helpen met het identificeren van de zaden die aan ICARDA zullen worden teruggegeven. "We zijn ontzettend blij dat we onze waardevolle zadencollectie veilig op Spitsbergen bewaard hebben. Hierdoor kunnen we nu zaden van goede kwaliteit terug krijgen." 

"Ik moedig alle genenbanken uit om kopieën van unieke zaden te bewaren in de wereldzadenbank. De zaden die we nu ophalen, bewijzen dat de zaden die in de bank bewaard worden in perfecte staat blijven bewaard," zegt Jon Georg Dale, de Noorse minister van Voedsel en Landbouw.


Ali Shehadeh, curator bij ICARDA Terbol in Libanon, is deze week afgereisd naar de wereldzadenbank op Spitsbergen om de NordGen medewerkers te helpen met het identificeren van de zaden die aan ICARDA zullen worden teruggegeven. Foto: Åsmund Asdal/NorGen

Second Seed Vault opnieuw toevoegen
De eerste opname van zaden vond plaats in september 2015 in samenwerking met de Global Crop Diversity Trust. In totaal werden 38.073 zaden naar Libanon en Marokko vervoerd en deze werden in november 2015 al ingezaaid. De zaden in deze 28 dozen met zaden waren een mix van granen, groenten en voedergewassen. De nieuwe zaden van de jaarlijks granen en groenten werden in 2016 geoogst en 15.160 zaden werden in februari dit jaar opnieuw toegevoegd aan de wereldzadenbank op Spitsbergen. 

Op dit moment verzend ICARDA nog weer 7511 zaden van de oogst van 2016 naar Spitsbergen om deze veilig te bewaren. Deze monsters zijn zowel van zaden die al eerder in de bank opgeslagen zijn geweest, maar ook nieuwe toevoegingen. Ali Shehadeh laat weten dat de meeste zaden van verschillende gewassen zijn, zoals tarwe, gerst, tuinbonen en erwten.
Publicatiedatum: