Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?

Het antwoord is ja. De eerste groenten zijn geoogst en geproefd op de testlocatie van Praktijkonderzoek AGV van Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad. Half mei werd het kleinschalig testeiland te water gelaten vanuit Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR.

In 2050 is er een tekort van 22 miljoen km² aan landbouwgrond door de groeiende wereldbevolking, uitputting van de bodem en klimaatverandering. 70% van het aardoppervlak bestaat uit water en dat biedt kansen.

Wanneer telen op een drijvend eiland?

Buitenland
In grote steden als Singapore waar tomaten schreeuwend duur zijn is het een uitkomst voor groententeelt en in ontwikkelingslanden als Bangladesh, waar overstromingen een groot probleem vormen voor landbouw. Drijvende landbouw zou daar een heel mooie duurzame oplossing zijn.

Nederland
Een drijvend eiland kan ook heel interessant zijn in Nederland in combinatie met horeca voor een extra beleving.

Maar ook in combinatie met zorg. Zo heeft Stichting Drijvende Eilanden het plan om samen met Brownies & Downies, een restaurant waar mensen met verstandelijke beperking aan de slag kunnen, starten met een drijvend eiland bij een restaurant.
Belang van praktijkonderzoek

Dit is een proef op kleine schaal en het is belangrijk dezelfde test op grotere schaal uit te voeren. Vragen die we nog willen beantwoorden zijn onder andere hoe zit het met harde wind en golfslag op open water? Welke gevaren zijn er voor de gewassen op het water?

"Vlak voor de oogst bleek een deel van het eiland aangevreten door eenden. Moeten we in de toekomst misschien met eendenverschrikkers werken?", aldus Marcel Vijn onderzoeker van het project.

10 november wordt het project afgerond en nieuwe plannen gepresenteerd. Daar komen voedselteelt, voedselbeleving, zorg en wetenschap samen. "En die combinatie maakt het gaaf", zegt Sören Knittel, industrieel ontwerper van het eiland, Nexus Product Design.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: