Martijn van Onselen over Kardia:

"Een generativiteit die ik in andere onderstammen niet zie"

Tholen - Sinds januari is de vorige generatie uitgetreden en staat Martijn van Onselen samen met zijn broer Arjan aan het hoofd van de auberginekwekerij Gebr. van Onselen. Als verantwoordelijke voor de teelt voert hij elk jaar wel een aantal proeven uit in de kas. Een opvallend resultaat haalde hij vorig jaar met onderstam Kardia. Daarom staat dit jaar de hele kas er vol mee. "Kardia heeft een generativiteit in combinatie met voldoende groeikracht die ik in andere onderstammen niet zie."


Martijn van Onselen 

Kwekerij Gebr. van Onselen werd in de jaren '40 van de vorige eeuw opgericht door Arie van Onselen. Hij is in de jaren '70 opgevolgd door zijn zoons Piet en Jan. De kwekerij groeide naar 8,6 hectare, verspreid over twee locaties. Sinds januari zijn Jan en Piet beiden afgezwaaid en staat de derde generatie alleen aan het hoofd: Martijn en Arjan. Martijn focust zich op de teelt en de personeelszaken. Zijn broer is verantwoordelijk voor de techniek, afzet en energie. En dat bevalt goed, merken ze. Is het dan zo anders om zelf het roer in handen te hebben? "We doen nog veel zoals we het geleerd hebben", vindt Martijn. "Maar je maakt wel sneller besluiten met twee dan met vier."

Kenmerkend aan het bedrijf is dat er altijd wel een aantal proeven gaande zijn. "Veredelingsproeven, substraten, onderstammen, nieuwe rassen", bevestigt Martijn. "De teelt kan altijd beter en daar gaan we voor." Maar zoiets kost wel tijd om goed te monitoren en registreren– en vaak zat levert het ook niets op. "Dan nog is het altijd leerzaam en kennis is veel waard. Zonder proeven zou het ook maar saai zijn." Hij wijst naar de planten op de Kardia onderstam. "En soms pakt het heel goed uit. Dat hebben we ook aan de proeven te danken. We zijn nu de eerste kwekerij in Nederland die helemaal op Kardia overgegaan is, maar ik verwacht dat er meer zullen volgen."Onderstam Kardia is twee jaar geleden geïntroduceerd door Syngenta. Met Kardia hebben ze een variant ontwikkeld die bijzonder geschikt is voor gewassen die makkelijk vegetatief groeien. "Juist in aubergine wil je groeikracht combineren met generativiteit. We hebben vorig jaar een proef gedaan en zagen direct een hogere productie. En toen stond het gewas nog niet eens in balans", vertelt Martijn. "Er was nog kracht over, dus de gedachte was dat er wellicht nog meer uit viel te halen. Daarom zijn we overgegaan. Kardia heeft een generativiteit in combinatie met voldoende groeikracht die ik in andere onderstammen niet zie."

Inmiddels staat het hele bedrijf vol met Beyoncé op Kardia en de planten staan er prima bij. "Zeker in het najaar is het niet makkelijk om aubergineplanten open en generatief genoeg te houden. Daar zien we verbetering in dankzij de Kardia onderstam. De maanden augustus en september zijn prijstechnisch gezien altijd belangrijk, maar teelt technisch vaak niet de makkelijkste maanden. Tot dusver gaat het echter boven verwachting. "Kardia heeft onze verwachtingen waargemaakt!"


De aubergines gaan via Van Nature de markt op.


Voor meer informatie:
Syngenta Seeds
Frank van Antwerpen 
06 51 23 55 15


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.