Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rolf kiest voor Gina

Tholen - "Het is een ras met een mooie vruchtvorm en grove vruchten, de vruchten hangen mooi en vrij uit elkaar en we zien in de proeven dat een vroege productie haalbaar is." Voor Rolf Vijverberg is de keuze voor Gina dit jaar duidelijk. 

Volgende week vrijdag, op 8 september, kunnen collega's en geïnteresseerden bij paprikakwekerij Vijverberg BV in Berkel en Rodenrijs komen kijken. Dan organiseert Syngenta een open dag bij het teeltbedrijf voor hun nieuwe rode paprika. Dit voorjaar werd de naam van het nieuwe ras bekend gemaakt: Gina - wat in Zuid-Europa "beroemd" betekent en in Japan "goed geboren".

Rolf Vijverberg heeft dit jaar een proef van het ras staan en zet volgend jaar de hele kas (8,4 ha) ermee vol. Met name de grofheid van het ras spreekt hem aan. "Gina is nog net iets grover dan het ras wat we hiervoor hadden staan", vertelt hij. Belangrijk, aangezien de markt voor grover product de laatste jaren beter is dan die van het kleinere spul. "Gina lijkt meer grove vruchten te geven. Daar schuiven we naar op." 



Arbeidsvriendelijkheid
Een tweede punt is de oogstbaarheid van het ras, de arbeidsvriendelijkheid. "De vruchten hangen mooi en vrij uit elkaar. Dat werkt fijner en is goed voor de kwaliteit, omdat ze minder snel beschadigen tijdens het oogsten." En als derde is natuurlijk de opbrengst natuurlijk ook belangrijk. "We gaan voor minimaal hetzelfde, maar we zien in de proeven dat het mogelijk is om in de productie zelfs een plus te halen, zeker in de vroege productie. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen - dat moeten we eerst maar bewijzen als we 'm in de kas hebben staan. Ik zie dat de potentie er is." 

Rolf kiest ervoor de Gina in heel zijn kas te zetten. "Eerst de helft? Daar ben ik het type niet voor. We nemen een beslissing en gaan er dan voor", vindt hij. "Bovendien heb je in het begin van het jaar een andere sturing nodig - wat voor het ene ras werkt, werkt voor het andere ras totaal niet. Dan ga je voor twee keer net niet, dat is ook niets." 

Benieuwd Syngenta hier nog op aan kan vullen? Kom dan naar de open dag op 8 september. Aanmelden kan hier.

Kwekerij Vijverberg
Abraham Molenaarweg 22
Berkel en Rodenrijs
Vrijdag 8 september. 13.30 tot 17.00 uur.