Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
analyse Ventilation Jet systeem

Nooit meer kieren?

Onder tuinders is er discussie of een (regelbare) kier boven het middenpad nodig is om de overtollige warmte en vocht af te voeren bij belichte teelten met een Ventilation Jet systeem. Gebaseerd daarop is WUR een onderzoek gestart bij een belichte tomatenteelt naar de effectiviteit van deze kier.

Om de effectiviteit van de kier aan te tonen, is het werkelijke debiet door de Ventilation Jet bepaald met behulp van een luchtstroommeter, is de hoeveelheid lucht die door de kier op het middenpad naar buiten stroomt bepaald door middel van luchtsnelheidsmeters en is het horizontale temperatuurverloop gemeten met behulp van draadloze temperatuur sensoren.

Gebaseerd op deze studie kan worden geconcludeerd dat: (1) bij deze tuinder de werkelijke Ventilationjet capaciteit bij 2 gesloten schermen (6,7 m3/m2/uur) veel lager is dan verwacht (12 m3/m2/uur); (2) de impact van de kier op het middenpad erg gering is (maximaal 2,8% van de ingaande lucht verlaat de kas door deze kier) en dat deze dus niet nodig is omdat bijna alle lucht door de doeken naar het boven compartiment stroomt en; (3) in het geval er belicht wordt en beide schermen gesloten zijn, er een groot horizontaal temperatuurverschil optreedt van maximaal 2,7°C.

Download het onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: