Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van opslagtanks voor 2 miljoen liter stookolie tot meerdere ketels

Canadese kaskomkommerteler op alles voorbereid

Het in Leamington gevestigde Great Lakes Greenhouses is op alles voorbereid. Bedrijfsvertegenwoordiger David Revington: "Wat er ook gebeurt, we kunnen blijven draaien en de beste kwaliteit kaskomkommer aan de klant blijven leveren." 

Bunkerolie als back-up voor aardgas
Kassen zijn sterk afhankelijk van aardgas, maar door de strenge winters in Leamington, Ontario, kan er soms een probleem zijn met de toelevering. Daarom heeft Great Lakes twee back-up tanks die elk 1 miljoen liter bunkerolie bevatten. Dit kost vier keer zoveel als aardgas maar volgens Revington gaat de productie boven alles.



De kas wordt verwarmd vanuit een enorme kamer met meerdere ketels, waarvan Revington vertelt dat het 2,5 jaar duurde voordat ze goedkeuring hadden voor de bouw. De in Nederland gemaakte condensator zorgt voor aanzienlijke energiebesparingen. "Met één condensator besparen we ruim 16.000 m2 energie, maar nu hebben we er drie die we hartje winter kunnen gebruiken." Verder kan Great Lakes hydro produceren dankzij hun drie aardgasgeneratoren. Het bedrijf heeft strikt genomen maar 2 nodig, de derde is uit voorzorg. Een eigen onderhoudsteam van 25 man zorgt ervoor dat alles goed blijft lopen. 

Vermeerderingsfaciliteit
Verder vindt het bedrijf het belangrijk om een eigen vermeerderingsfaciliteit te hebben van ongeveer 16.000 m2. Hier gaan elke twee weken 120.000 planten naartoe, die zo'n 80.000 m2 kassen vullen. Het klapstuk van de vermeerderingsruimte is de vloedvloer naar Europees ontwerp. "Hierdoor kunnen we het water steriliseren, wat helpt bij het voorkomen van wortelziekten," zegt Revington. De planten worden vanuit de vloer bewaterd wanneer dat nodig is. Sproeiers worden gebruikt om de hitte van de planten af te weren.


Vermeerderingsruimte

Uitbreiding biologisch
Naar aanleiding van de consumentenvraag breidt Great Lakes zijn biologische programma uit. Hier wordt ruim 14.000 m2 voor voorbereid terwijl er in een klein deel van de kas proeven worden gedaan. Hier groeien komkommers naast biologische bonen. Die laatste zijn nodig om natuurlijke insecten te lokken zoals trips. Om de stikstofniveaus voor de komkommerplanten te fixeren wordt er klaver in de onderzaaiing gebruikt. Het op natuurlijke wijze optimaliseren van stikstofgehalte kan tot aanzienlijke besparingen leiden. Een conventionele stikstof kost CAD 0,40 per pond, de biologische tegenhanger CAD 6,00 per pond.


Biologische kas

30.000 dozijn komkommers per dag
De ongeveer 30.000 dozijn komkommers die Great Lakes dagelijks oogst worden op dezelfde dag verzonden. In het hoogseizoen zijn hier zo'n 250-300 werknemers bij betrokken. De plukkers spelen een belangrijke rol en onlangs heeft Great Lakes weegschalen op de karren geïnstalleerd. "Deze zijn aan het arbeidssysteem gekoppeld en geven de verpakkingsafdeling een nauwkeuriger beeld van de te verwachten hoeveelheid komkommers," zegt Revington. Verder registreert het systeem de oogst per werknemer en ontvangen bovengemiddelde plukkers een bonus. In de verpakkingsruimte worden de komkommers geklasseerd en bepaalt hun diameter, lengte en kromming naar welke verpakkingstafel ze worden verwezen.


Verpakkingslijn

Naast de uitbreiding van de biologische activiteiten hoopt het bedrijf volgend jaar ook zijn conventionele productie uit te breiden van zo'n 36 ha naar ruim 48 ha.

Voor meer informatie:
David Revington
Great Lakes Greenhouses Inc.
Tel: 519-419-4937
Publicatiedatum: