Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Peters

"Wat we hier hebben gedaan is gewoon topsport"

Een minuut of twee, langer duurde het niet. Toen waren de twee kassen van teler Wim Peters (Kwekerij Wim Peters en Vivaio) totaal verwoest, nadat op 23 juni 2016 de hemel boven Someren open was gebarsten en er hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden kwamen. Inmiddels zijn we ruim een jaar later en blikt Wim Peters samen met ZON magazine terug op het afgelopen jaar.



Aan het begin van het gesprek laat Wim Peters een kort filmpje zien dat op de plaatselijke golfbaan is gemaakt van het naderende noodweer, gevolgd door eigen opnamen van de onvoorstelbare puinhoop daags erna bij de kassen van Kwekerij Wim Peters en Vivaio. 'Elke keer opnieuw als ik deze filmpjes weer aan iemand laat zien, krijg ik het kippenvel weer op m'n armen, echt niet te geloven, het was gewoon één enorme bak ijs die met 150 kilometer per uur hier naar beneden kwam', zegt hij. Ruim een jaar geleden zat hij met zijn vingers in zijn oren en zijn hoofd tussen zijn benen onder de tafel. 'Het ging zó onvoorstelbaar hard tekeer, echt niet normaal joh, ik had meteen door dat het voor de kassen over en uit was. Je moet je voorstellen dat die ijsballen gewoon grote gaten in autoruiten sloegen, nou probeer jij maar eens met een hamer een autoruit in te slaan, dat lukt je niet eens. Dus van die ruiten in de kassen blijft dan helemaal niets over'.

Toeval of niet: net voor het interview kleurt de lucht boven Someren inktzwart. Heeft Wim daar nog last van? 'Nu niet, maar als het buiten 35 graden is en er worden onweersbuien voorspeld, dan merk ik dat ik onrustig ben. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat ooit helemaal kwijt raak'.

Hoewel Wim in eerste instantie direct na de bui 'niet wist waar hij het zoeken moest,' zoals hij het zelf noemt, gaven enkele collega's die twee dagen na de noodlottige gebeurtenis op bezoek kwamen, hem het advies alle opties eerst goed op een rij te zetten alvorens een besluit te nemen. 'Een goede raad, want ik wilde eigenlijk al meteen glas gaan bestellen en beginnen, maar ik ben blij dat ik toch eerst ben gaan nadenken. Dat resulteerde in een grondige bestudering van alle denkbare opties, van nieuwbouw, herbouw, tot en met volledig stoppen. Daar is uiteindelijk nieuwbouw als beste optie uitgekomen. Los van de eerste dagen waarin de emotie de boventoon voerde, heb ik achteraf bezien dat hele besluitvormingsproces toch heel rationeel kunnen doorlopen', aldus Wim Peters. Hij prijst zich gelukkig met een goede ploeg mensen, waaruit hij zowel een crisisteam als ook een projectteam nieuwbouw kon formeren.



Redelijkheid
Als je bij een bedrijf met de gezamenlijke omvang van Kwekerij Wim Peters en Vivaio praat over volledige nieuwbouw, heb je het over een bedrag van vele miljoenen euro's en lijkt het spel richting verzekering op het scherpst van de snede gespeeld te moeten worden. Wim: 'niet bij mij, want zo steek ik gewoon niet in elkaar, ik wil ook in zo'n superzakelijk proces dicht bij mezelf blijven en altijd in redelijkheid onderhandelen. Als ik terugkijk, ben ik van mening dat we dat goed hebben gedaan, zowel voor de materiële schade als ook voor de bedrijfsschade in de vorm van gederfde inkomsten'.

Na afronding van de nieuwbouw kon begin juni dit jaar met de oogst van de eerste vier hectare van Kwekerij Wim Peters worden gestart en vijf weken later gingen de eerste vijf hectare van Vivaio in productie. Eind augustus volgt de belichte teelt van beide kassen, waarna beide bedrijven medio oktober weer in 'full swing' zijn.

Meest in het oog springende verschil met de beide 'oude' kassen is het enorme verschil in hoogte. De nieuwe kassen hebben een hoogte van maar liefst zeven meter. Dat is twee meter hoger dan eerst. Ze doen daarmee nauwelijks nog onder voor de hoogte van de meeste gebouwen op het nabijgelegen industrieterrein. Verder zijn beide nieuwe kassen volledig wit gecoat en voorzien van diffuus glas. Hierdoor is de spreiding van het binnenkomende licht veel beter, wat uiteraard gunstig is voor de groei van het gewas. 'Daardoor hebben de planten minder last van stress. De extra hoogte heeft een heel positief effect op de temperatuur als het buiten erg warm is. We hadden laatst buiten een temperatuur van 31,5 graad, terwijl het binnen niet warmer dan 26,5 graad was', legt Wim Peters uit.

Heeft hij op enig moment ook overwogen om over te stappen op een volledig andere teelt? 'Nee, eigenlijk geen moment, ik ben een echte tomatenman. Ik ga het wel wat anders dan voorheen aanpakken qua soorten. Eerst had ik voor de onbelichte teelten, de aprilplanting en de meiplanting, alleen maar pruimtomaten staan en daar hebben we nu maar liefste vijf verschillende soorten staan, volledig gebaseerd op de vraag van de klant'. Is de totale teeltoppervlakte na de nieuwbouw gelijk gebleven (16 hectare), de oppervlakte aan belichte teelt is bijna verdubbeld van 6,6 tot nu 11 hectare.

De maand augustus (dit interview vindt plaats eind juli, red.) gaat volgens Wim de moeilijkste maand worden. 'Een deel van de kassen is al in topproductie. Andere delen moeten we nog gaan opstarten met de belichte teelt. Er wordt op plekken nog volop gebouwd: wat we hier het afgelopen jaar hebben gedaan, is gewoon echte topsport'.

Philips lampen
Philips Lighting voorziet Peters opnieuw van LED-belichting voor de twee kassen die hij aan het herbouwen is. Ook levert de onderneming de LED's voor een nieuwe kas die Peters bouwt. De nieuwe LED-belichting heeft een hoger lichtniveau dan de twintig kilometer aan LEDs die Philips Lighting in 2013 in Peters' kassen installeerde.



Hogere lichtniveaus
Gedurende de laatste 10 jaar zijn de lichtniveaus in de tomatenteelt (in feite bij alle groenten) voortdurend gestegen. In zijn vorige installatie had Peters een lichtniveau van 55 µmol/m²/s aan LED interlighting. Bij het nieuwe project koos hij voor 75 µmol/m²/s LED interlighting, een significante toename van het lichtniveau. "Een hoger lichtniveau geeft me een gelijkmatigere productie in de winter en een betere kwaliteit en smaak", zegt Peters. "Ook geeft het me een betere balans tussen de vegetatieve en generatieve fasen, dus tussen blad en productie."



"Dit is in lijn met de trend die we zien bij andere tomatentelers die ook naar hogere lichtniveaus gaan" zegt Udo van Slooten, Managing Director van Philips Horticulture LED Solutions. "Om aan deze vraag te kunnen voldoen, introduceerden we eerder dit jaar de nieuwe Philips GreenPower LED interlighting-module met een systeemrendement tot 3,0 µmol/J. De modules zijn gemakkelijker te installeren en te onderhouden, en dat leidt tot een significante verlaging van de installatiekosten." Diverse andere Belgische, Russische en Franse tomatentelers zijn onlangs ook overgestapt op hogere lichtniveaus.

Meer dan 26.000 GreenPower LED interlighting-modules
In totaal installeert Philips Lighting meer dan 26.000 GreenPower LED interlighting-modules in de twee herbouwde kassen en in de nieuwe kas die volgens planning in oktober 2017 wordt gebouwd. De nieuwe hybride belichtingsinstallatie combineert HPS toplighting met Philips GreenPower LED interlighting High Output op een totale oppervlakte van 10,6 hectare. De volledige belichtingsinstallatie wordt geïnstalleerd door Philips Lighting's Horti LED-partner Codema B‑E De Lier, die met Horti LED-partner Agrolux heeft samengewerkt om het beste hybride belichtingssysteem te ontwikkelen voor de klant.

Bron: ZON Magazine / Philips
Publicatiedatum: