Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HollandBIO:

"Openbreken GM-richtlijn geen oplossing voor impasse moderne veredelingstechnieken"

De voortdurende onduidelijkheid rondom de regulering van moderne technieken in de plantenveredeling is HollandBIO een doorn in het oog.

HollandBIO pleit voor een vrijstelling van de GM-wetgeving voor nieuwe veredelingstechnieken waarbij geen soortvreemd DNA wordt ingebracht. Dat ze niet alleen staan in ons pleidooi, bewijst de in december 2016 door de Tweede Kamer aangenomen Motie Lodders.

"Wij zijn blij dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) zich de wens van de Kamer én de veredelingssector aangetrokken en het initiatief heeft genomen de impasse rondom de New Breeding Techniques (NBT's) en CRISPR-Cas te doorbreken," aldus HollandBIO in een persbericht.

HollandBIO maakt zich echter ernstig zorgen om de route die het ministerie hiertoe heeft uitgestippeld. "Zonder overleg met de sector heeft IenM besloten begin september een voorstel in te dienen op Europees niveau tot wijziging van Annex IB van Richtlijn 2001/18/EC (de GM-richtlijn). Dit terwijl een duiding van de Europese Commissie volstaat om brede toepassing van de veredelingstechnieken mogelijk te maken. Het openbreken van de GM-richtlijn daarentegen staat garant voor jarenlange onzekerheid voor honderden bedrijven. Daar is de wereldwijd toonaangevende Nederlandse veredelingssector juist niet bij gebaat."

HollandBIO vindt dat Nederland, in afwachting van een duiding, vandaag al ruim baan voor innovatie kan en moet maken. In navolging van andere lidstaten, zoals Duitsland en Zweden, kan Nederland op nationaal niveau het besluit nemen dat moderne veredelingsmethoden waarbij geen soort-overschrijdend DNA wordt geïntroduceerd, vrijgesteld zijn van GM-wetgeving.

In een brief aan Staatssecretaris Dijksma uiten ze hun bezwaren en stellen ze de door hen gewenste aanpak voor.

Lees de brief hier.
Publicatiedatum: