Diederick Knijnenburg, Oakfield Champignons:

"Polen kom je overal tegen"

Tholen - Het is een rustige periode in de champignonmarkt. "De vraag ligt lager in de zomermaanden en veel telers hebben hun productie wat gereduceerd. Ook wij produceerden minder in mei, juni en begin juli. Ondertussen zijn we langzamerhand de volumes weer aan het opvoeren", vertelt Diederick Knijnenburg van Oakfield Champignons.Niet 'Joepie'
Hij geeft aan dat ze niet mogen klagen. "De champignons lopen aardig weg. We zijn wel afhankelijk van vaste klanten en acties links en rechts, er is niet echt daghandel. Prijzen zijn niet slecht, maar ook niet echt 'joepie!'." Volgens hem was het jaar tot nu toe afwisselend. "Er waren lastige momenten, maar ook goede dagen. Als je beslist om in een bepaalde periode minder te produceren, heb je het idee dat het aardig doorloopt. Nadeel van het 'op safe' spelen is dat je dan weinig 'gelukjes' hebt. Gelukkig konden we wel inspringen op het tekort aan oesterzwammen op een bepaald moment. Dat maakte een hoop goed. Opvallend in de champignonhandel is dat er vaak ineens een tekort is aan één soort, niet vaak bij meerdere."

Bruin minder bekend
De meeste consumenten eten witte champignons. "Die kennen ze en de prijs van witte is ook vrij stabiel. Als de vraag vermindert, geven ze er nog steeds een prima prijs voor. Bij bruine champignons is er bij minder vraag vaak een veel extremere prijsdaling. Hij geeft aan dat kastanjechampignons minder bekend zijn. "Deze zijn ook heerlijk. Je houdt bij het bakken meer champignon over, er zit minder vocht in. Het is voor retailers misschien interessant om eens vaker acties te doen met bruine champignons, zo worden ze bekender bij de consument." Generieke acties doet de sector amper. "Er zijn ketenbreed wel wat initiatieven geweest in het verleden, maar helaas is daar weinig vervolg in gekomen."

Polen

De grootste concurrent voor de Nederlandse champignonsector is Polen. "We komen ze tegen in de binnenlandse- en exportmarkt, Polen zit overal. Het is moeilijk om daar tegen te concurreren, want ze kunnen veel goedkoper produceren. Ze hebben moderne gebouwen en dezelfde kennis en er is veel geïnvesteerd met EU-geld. Eigenlijk is het afwachten totdat Polen welvarender wordt, de mensen meer verdienen en meer kunnen besteden. Maar dat duurt langer dan een paar jaar. Ons voordeel tegenover Polen is dat we sneller zijn, dus versere producten leveren. Daarnaast leveren we kwaliteit, zijn we flexibel, hebben we een breed assortiment en verpakkingen om te onderscheiden."

Voor meer informatie:
Oakfield Champignons B.V.
Lochtstraat 1
6039 RV Stramproy (NL)
T +31 (0)495 56 41 13
F +31 (0)495 56 15 60
sales@oakfield.nl
www.oakfield.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven