Qatar roept op tot investeringen in hydroteelt

Nasser Ahmed al-Khalaf, managing director van Agrico, noemt hydrocultuur 'de toekomst van de landbouw' en roept Qatarezen die een bedrijf willen beginnen op om hiervan te profiteren.

Agrico is een particulier Qatarees agrarisch ontwikkelingsbedrijf dat in 2011 werd opgericht om Qatar te helpen voedselzekerheid te behalen. Het beheert een biologisch hydrocultuurbedrijf van 12 ha in Al Khor. Het systeem dat Agrico aan het ontwikkelen is, ondersteunt kleine beleggers die willen investeren in hydrocultuur. Het bedrijf heeft in eerste instantie een infrastructuur die voldoende is om 1 miljoen vierkante meter grond te ondersteunen.

Volgens Al-Khalaf bestaat een deel van hun steun aan investeerders uit de levering van gezonde planten en de bouw van kassen met hoogwaardige materialen tegen een redelijke prijs. "We leren ze gratis alle stappen die wij op een kostbare manier hebben geleerd: beheer, telen zonder gewasbeschermingsmiddelen, het gebruik van biologische meststoffen en hoe het irrigatiesysteem te gebruiken." Ook is Agrico bereid hulp te bieden bij de verkoop en distributie.

Door de economische blokkade van sommige Golfstaten is investering in de landbouw extra aantrekkelijk geworden. En de landbouwsector wordt volledig ondersteund door de regering en ontwikkelingsbank van Qatar ter bevordering van de voedselzekerheid.

Het speciaal in en voor Qatar ontwikkelde systeem van Agrico kan jaarrond meer groenten en fruit produceren, zelfs in de zomer, op biologische basis. "Dit is een ideaal model dat laat zien dat onder de slechtste omstandigheden ter wereld landbouwproductie mogelijk is. Europees is goed voor Europa, maar niet in Qatar," zegt Al-Khalaf.

Het bedrijf werkt ook aan een project om soortgelijke systemen te ontwerpen voor in de achtertuin. Al-Khalaf zegt dat ze een kleine hydrocultuurkas voor een inwoner hebben gebouwd die naar verwachting over een maand zal beginnen te produceren. "Vroeger plantte hij alleen gedurende vier of zes maanden. Nu zal hij voor de rest van zijn leven genoeg groenten en fruit hebben en jaarrond zijn eigen producten kunnen eten."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven