Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommers in de ruimte geven nieuwe inzichten over wortelgroei

Onderzoekers hebben de invloed van zowel water als zwaartekracht op plantwortels onderzocht - namelijk door komkommers te telen tijdens een ruimtevlucht.



De wortels van planten groeien om een waterbron te vinden. Dit is een proces genaamd hydrotropisme. Daarnaast worden wortels ook beïnvloed door de zwaartekracht, waardoor ze naar beneden groeien. Dit wordt ook wel gravitropisme genoemd. Om te kunnen onderzoeken welke de meeste invloed heeft op de plantwortels, namelijk water of zwaartekracht, hebben onderzoekers komkommers geteeld in de microzwaartekracht aan boord van het International Space Station. De uitkomst van dit experiment was dat water (oftewel hydrotropisme) het meeste invloed heeft op de wortelgroei. 

"We kunnen deze resultaten gebruiken om de groei van wortels verder te onderzoeken en zo op een efficiënte manier in de toekomst planten in de ruimte te telen," zegt Dr. Hideyuki Takahashi, senior auteur van de New Phytologist study.
Publicatiedatum: