Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hybride systeem

"Toch andere keuze gemaakt voor belichting nieuwe kas"

 De Kruidenaer is al sinds 2003 een begrip als het gaat om verse en gevarieerde kruiden. Zowel in de volle grond, in tunnels en in glazen kassen, telen zij al jaren verse kruiden van een zeer hoge kwaliteit. Eigenaren Christ en Jacqueline Monden zijn altijd op zoek naar nieuwe teeltmethoden die hun producten nog beter kunnen maken.



Terwijl de planning voor de bouw van een 1,4 ha nieuwe kas al in volle gang was, besloot het bedrijf een test te doen met de Oreon Grow Lights boven een basilicumvijver. Teler Christ Monden: "Eigenlijk hadden we in de nieuwe kas allemaal HPS lampen gepland. Toch zijn we altijd bezig met eigen onderzoek en daar hebben we in het verleden veel baat bij gehad." Toen Lemnis Oreon dus met het voorstel kwam om een proef te doen, waren ze zeker geïnteresseerd.



De proef werd uitgevoerd eerder dit jaar, in februari en maart, en de resultaten waren zo verbluffend, dat dit de keuze voor belichting in de nieuwe kas alsnog veranderde. "Ik kon hier echt mijn ogen niet voor sluiten. De planten onder de LED waren bijzonder gelijkmatig gegroeid en stonden echt supersterk. Je zag overduidelijk hoe sterk en veerkrachtig ze waren toen ze van de vijver werden getild. Het totale gewicht lag ook duidelijk hoger dan onder de HPS lampen", vertelt Chris.

Hybride teeltsysteem
Uiteindelijk is er voor gekozen om een hybride belichtingssysteem te nemen, bestaande uit de helft LED en de helft HPS. Daarmee verwachten ze het hele jaar door, zowel in de donkere koude maanden, als in de overgangsperioden, een optimaal belichtingssysteem te hebben qua licht spectrum, temperatuureffect, efficiëntie en investering. Partner Voshol Warmte- en Elektrotechniek, partner van Lemnis Oreon, gaat de gehele belichting leveren en installeren.

Jos Duijvestijn, directeur techniek bij Voshol, merkt dat veel nog altijd wat huiverig zijn als het gaat om de combinatie water en stroom. "En dat terwijl we al jaren pompen en kleppen aansluiten die direct in aanraking komen met water", vertelt hij. Volgens hem is de angst zeker onterecht. "Door de waterkoeling gaat deze LED juist vele jaren langer mee dan een niet-gekoelde LED. De levensduur van de elektronica wordt sterk bepaald door de omgevingstemperatuur. De waterkoeling van de Oreon Grow LED zorgt er voor dat de temperatuur niet hoger wordt dan 30 graden. Geen enkele andere LED-oplossing benadert deze lage temperatuur."

Levensduur
Zo is de levensduur bijzonder hoog en durft men zonder meer langdurige garanties af te geven. Daarbij is de gelijkmatigheid ongekend als men deze vergelijkt met andere LED oplossingen en heeft men vaak maar 1 armatuur nodig waar anderen minimaal 2 armaturen nodig hebben. De laagwaardig warmte kan desgewenst hergebruik worden. Bij de Kruidenaer wordt deze warmte in de wateropslag gebracht

"Het bijzondere van deze installatie is dat we de hybride oplossing ook hebben doorgevoerd in de gehele installatie. De combinatie Lenmis en Gavita is een perfecte match. Door deze oplossing zijn de kosten beperkt gebleven", aldus Jos. De warmte van de LED lampen kan door het unieke waterkoelingsconcept weer worden teruggebracht onder de vijvers.

Voor meer informatie:
Lemnis Oreon
Lorentzlaan 6
3401 MX IJsselstein
Netherlands
T: +31 30 760 0660
info@lemnis-oreon.com
www.lemnis-oreon.com


Voshol Warmte Elektrotechniek
Lorentzstraat 1-3
2665 JG Bleiswijk
T: 010-511 40 52
F: 010-511 85 86
info@janvoshol.nl
janvoshol.nl
Publicatiedatum: